Calendar creștin ortodox februarie 2021. Cele mai importante sărbători religioase din această lună

Publicat: 01 02. 2021, 17:24
Foto: Pixabay

În calendarul creștin ortodox, februarie nu este o lună cu prea multe sărbători importante. Dacă în ianuarie au fost cinci zile de cruce roșie, acum este doar una, chiar cea de 2 februarie când se sărbătorește Întâmpinarea Domnului. În rest, cruci roșii, ca de obicei, sunt zilele de duminică.

Calendar creștin ortodox februarie 2021. Sărbătorile cu cruce roșie

Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie, este singura dată importantă în luna februarie din punct de vedere al religiei creștin-ortodoxe. Această sărbătoare are dată fixă în fiecare an – 2 februarie – adică la 40 de zile de la sărbătoarea nașterii lui Iisus Hristos.

Ca de obicei, sunt marcate cu cruce roșie zilele de duminică. Pe 7 februarie, sunt sărbătoriți fântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului; Sfântul Cuvios Luca din Elada. Duminica următoare, 14 februarie, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Auxentie; Sfântul Cuvios Maron; Sfântul Cuvios Avraam, iar pe 21 februarie Sfântul Cuvios Timotei; Sfântul Ierarh Eustatie, Arhiepiscopul Antiohiei. În ultima zi de duminică din luna februarie sunt sărbătoriți Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman, din Dobrogea; Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul; Sfântul Sfinţit Mucenic Proterie, patriarhul Alexandriei.

Întâmpinarea Domnului – 2 februarie

În cea de-a doua zi din februarie este Întâmpinarea Domnului, prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos. În această zi Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea Legii. Aceasta prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.

Când au ajuns la Templu, ei au fost întâmpinați de către dreptul Simeon și prorocita Ana. Tradiția spune că Simeon a înlocuit cuvântul ”fecioară” cu ”femeie”, atunci când a citit textul ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, așa că a fost pedepsit de Dumnezeu: că nu va pleca din această lume, până când nu va vedea cu ochii lui că Mesia a fost născut din Fecioară. Acum există tradiția ca mamele să-și aducă bebelușii în biserică, la 40 de zile după ce vin pe lume.

În popor, pe 2 februarie se sărbătorește și Stretenia sau Ziua Ursului. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, iarna va mai dura șase săptămâni. Dar dacă în această zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, se apropie primăvara.

Sfinții sărbătoriți de creștinii ortodocși în februarie

Sfântul Haralambie – 10 februarie

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea și a fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică. Fiindcă tămăduia oamenii și animalele fără plată, lumea l-a făcut sfânt. Potrivit unei legende, el a suferit foarte mult în timpul vieții, iar spre sfârșit, când Dumnezeu i-a spus să-și aleagă o răsplată, el i-a întrebat pe oameni ce ar trebui să ceară. Oamenii i-au spus să ceară ciuma, care făcea pe atunci multe victime. Dumnezeu i-a dat-o, iar Sf. Haralambie a legat-o cu un lanț. Din acest motiv, icoanele îl înfățișează pe Sfântul Haralambie ținând ciuma în lanț.

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – 24 februarie

Biblia spune că Irod, la un ospăț de ziua sa, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Elonului, într-un vas de lut.

Aceasta e socotită prima aflare a sfântului cap. El a fost aici prezent până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, capul a ajuns la Emsa, în Siria, la un olar. În 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a pus în biserica din această cetate. Aceasta e socotită cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.