Căldura neobișnuită din această perioadă pune în pericol producția de fructe. Temperaturile au crescut până la 20°C în multe zone, ceea ce a dus la înflorirea caișilor și piersicilor cu o lună mai devreme.
În vestul țării, temperaturile au oscilat în jurul valorii de 20°C timp de aproape o săptămână. Conform meteorologilor, în luna februarie din acest an au fost atinse temperaturi apropiate de recordurile istorice.
Cu toate acestea, fermierii sunt îngrijorați pentru că se așteaptă ca temperaturile pe timp de noapte să scadă în decurs de o săptămână, din cauza ciclonului mediteranean care va ajunge în țara noastră, iar cel mai mult au de suferit pomii fructiferi.
„Când cădea bruma se mai făcea foc sub ei, dar la cât e plantația de mare ar trebui multe focuri, costuri enorme”, a spus Adela Sava, proprietar plantație, notează stirileprotv.ro.
Și corcodușul este în perioada polenizării, iar un îngheț l-ar compromite.
„Pomul nu are calendar să știe în ce dată este. Pentru pomii fructiferi, un îngheț târziu în martie și aprilie înseamnă practic pierderea totală a producției”, a declarat Alin Dobrei, profesor la Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara.
„Nu excludem să existe perioade mai scurte de temperaturi mai joase, chiar îngheț, în anumite momente ale lunilor martie si aprilie”, a mai precizat Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM.