”Câinii de la stână, pericol pentru biodiversitate!” Imagini şocante cu câini hăituind căprioare şi o nouă perspectivă asupra legii care a scos ciobanii în stradă (VIDEO)

”Câinii de la stână, pericol pentru biodiversitate!” Imagini şocante cu câini hăituind căprioare şi o nouă perspectivă asupra legii care a scos ciobanii în stradă (VIDEO)
Foto: Răzvan Zaharia

Legea care limitează numărul de câini pe care ciobanii îi pot avea la stână a stârnit reacții aprinse, iar aproximativ 3.000 de oieri chiar au venit în București pentru a protesta în fața Palatului Parlamentului. (Detalii AICI) Un alt protest a avut loc în Botoșani. Acolo, un cunoscut fermier din zonă a ales să protesteze într-un mod șocant, după ce un vânător i-a împușcat unul dintre câini. (Detalii AICI)

Ciobanii sunt nemulțumiți pentru că noua lege le interzice să aibă suficienți câini la stână. Mai mult, aceștia sunt revoltați și pentru faptul că noul act normativ le permite vânătorilor să vâneze orice câine și să vâneze pe pășuni.

Societatea Ornitologică Română, însă, a exprimat un prim punct de vedere care oferă o altă perspectivă asupra legii recent adoptate. SOR atrage atenția asupra faptului că sunt ignorate anumite aspecte: câinii de la stâne ajung să fie, uneori, în număr exagerat de mare și, pentru că oierii nu îi hrănesc corespunzător, aceștia încep să caute hrană activ, acționând pe post de prădători în lanțul trofic.

Camerele de luat vederi au surprins câini care hăituiau o căprioară

#DIRECT_ONE_qhjehb#

În condițiile în care indicatorii biodiversității la nivel european și național au un traseu descendent acești câini pun o presiune suplimentară și de nedorit pe populațiile naturale de mamifere și păsări, multe dintre ele fiind specii protejate și amenințate la nivel european sau global indiferent dacă sunt specii pradă sau prădători”, transmite Societatea Ornitologică Română.

Apariția acestor câini acolo unde nu le este locul este rodul indiferenței pe care o manifestă ciobanii față de ei, mai susține SOR, care atrage atenția, totodată, că aceste animale în stare de libertate și de semi-libertate sunt o adevărată amenințare pentru biodiversitate.

”De multe ori, acești câini fug și ajung să se reproducă necontrolat, iar apoi se sălbăticesc. Mamiferele de talie mică și medie, așa cum sunt popândăii și iepurii de câmp, se află demult în meniul câinilor de la stâne”, mai arată SOR.

Asociația susține că acești câinii sălbăticiți și cei de la stâne deja au început să atace mamifere mari, precum căprioarele. În județul Brașov, la Dumbrăvița, sit Natura 2000 aflat în custodia SOR, camerele de vederi au surprins câini care hăituiau o căprioară.

Câinii aceștia nu sunt un pericol doar pentru alte animale, ci și pentru oameni.  ”În repetate rânduri, biologii de la SOR aflați la monitorizări în ariile naturale protejate au fost atacați de câinii în stare de semilibertate, lucru care se întâmplă și cu turiștii pasionați de natură”, susține Societatea Ornitologică Română.

În finalul comunicatului, SOR susține că oierii sunt îndreptățiți să dorească un anumit număr de câini la stânile lor pentru că este absurd să impui un număr foarte mic de câini acolo unde sunt frecvente atacurile asupra turmelor de oi. Pe de altă parte, este la fel de valid punctul de vedere conform căruia numărul de câini de stână trebuie limitat din considerente care țin de protecția mediului.

Societatea Ornitologică Română susține că, pentru modificarea legii este nevoie de crearea unui grup de lucru din care să facă parte experți în mamifere, în general, și carnivore în special, experți în ornitologie, reprezentanți ai crescătorilor de animale, reprezentanți ai vânătorilor, proprietari de terenuri și autorități care să stabileaască numărul de câini necesar la o stână.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`