35 de cadre medicale și 75 de pacienți de la Spitalul Universitar din Capitală, infectați cu COVID-19

Publicat: 06 04. 2020, 19:15

Un număr de 35 de cadre medicale și 75 de pacienți de la Spitalul Universitar de Urgență București au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus, anunță luni Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile au precizat că doar în ultimele trei zile au fost diagnosticate cu COVID-19 două cadre medicale și un pacient, conform raportării managerului de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Efectele coronavirusului, tot mai resimțite în sistemul sanitar. Spitalele din țară și din București, aflate în carantină sau cu secții închise

B1.RO a realizat un material în care a radiografiat situația de la mai multe spitale din țară, care în plină pandemie de COVID-19 s-au văzut nevoite să intre în carantină sau să închidă mai multe secții. Cum vârful epidemiei de la nivel național este tot mai aproape, lipsa de investiții în sistemul sanitar românesc este tot mai vizibilă.

Printre unitățile medicale afectate se numără Spitalul Județean Suceava, Spitalul MAI „Dimitrie Gerota” din București sau chiar Spitalul Județean Deva. Nici Maternitatea Odobescu din Spitalul Municipal Timișoara n-a fost ocolită de probleme.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a indicat că și Constanța se regăsește pe lista județelor cu cadre medicale contaminate. El a precizat că printre cele 114 cazuri confirmate se numără trei medici și personal auxiliar din unități sanitare, un medic de familie fiind în stare critică la terapie intensivă.

„Avem 114 cazuri, avem două decese, avem trei medici afectaţi, avem cinci cadre medii şi personal auxiliar, personalul medical rămâne în prima linie şi rămâne în primă atenţie (…). Avem peste 800 de carantinaţi, în contextul în care am avut şi un aflux de cetăţeni străini în zona Constanţei. La acest moment, avem efectiv în tratament pacienţi cu o simptomatologie medie-moderată, uşor severă, avem un singur pacient care este pe Terapie Intensivă în stare critică, e un medic de familie”, a spus ministrul Nelu Tătaru, duminică, în timpul unei vizite efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa.

În același context, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, declara că există alte două focare de infecție în țară, în speță Constanța și Brașov. Cel puțin pentru moment, totuși, focarul este doar la nivelul cadrelor medicale, în spitale. Există însă riscul real ca acestea să se extindă și către populație.

Bilanțul cazurilor din România a trecut de 4.000, cu 193 diagnosticate între ultimele două raportări

Până luni la prânz, autoritățile române au depistat 4.057 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus la nivel național. Dintre acestea, 193 au fost diagnosticate doar de la ultima raportare. Un număr de 406 pacienți au fost declarați vindecați și, pe cale de consecință, externați, în timp ce alți 179 rămân internați la Terapie Intensivă.

La nivel global, coronavirusul a infectat peste 1,3 milioane de oameni din 209 de țări și teritorii. Printre pacienții infectați au fost raportate aproape 73.000 de decese, iar numărul persoanelor vindecate a trecut de 275.000.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul Sănătății, este de părere că vârful epidemiei la nivel național va fi atins, cel mai probabil, la jumătatea lunii aprilie. Astfel, ca sistemul sanitar românesc să reziste, este nevoie ca bilanțul cazurilor să nu crească prea mult și prea brusc.