Persoanele care se îmbolnăvesc de COVID-19 pot manifesta o varietate largă de simptome, iar căderea părului a fost raportată la câteva persoane care s-au vindecat. Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor analizează subiectul și spune despre căderea părului că ar putea fi un potențial efect pe termen lung al bolii cauzatede noul coronavirus, acesta fiind în prezent sub analiză, potrivit healthline.com.
Studiile de caz au scos la iveală în mai multe rânduri raportări despre căderea părului după COVID-19, însă în prezent încă nu se știe cât de des se întâmplă acest lucru la nivelul populației extinse. Un studiu din noiembrie 2020 a analizat simptomele cu debut tardiv ale bolii infecțioase la un grup de 63 de participanți. La 58 dintre participanții incluși în cercetare, 14 (24%) au raportat căderea părului.
În acest studiu, timpul mediu de la debutul simptomelor de COVID-19 și până la căderea vizibilă a părului a fost de 58,6 zile. Problema căderii părului s-a rezolvat la cinci dintre cei 14 participanți la studiu. Cu toate acestea, nouă dintre ei încă o experimentau la momentul la care au fost intervievați.
Căderea părului observată după COVID-19 este în concordanță cu o afecțiune intitulată telogen effluvium (TE). Persoanele cu TE raportează o cădere a părului ce apare brusc – în general, el cade în grămezi mari, adesea când este spălat sau periat.
Cele mai multe dintre persoanele care dezvoltă TE au o cădere vizibilă a părului la 2-3 luni după un eveniment declanșator. Acest lucru afectează de obicei mai puțin de jumătate din scalp și durează între 6 și 9 luni. După această perioadă, majoritatea observă că părul pierdut crește din nou.
Cum se leagă această afecțiune de COVID-19? Unul dintre potențialele declanșatoare pentru TE este o boală acută cu febră. Persoanele bolnave de COVID-19 experimentează adesea febră ca parte din simptome.
Stresul este, de asemenea, un posibil declanșator pentru TE. COVID-19 poate presupune atât stres emoțional, cât și fizic.
Este important de reiterat că pe acest subiect cercetările sunt limitate la momentul actual, astfel că sunt necesare mai multe analize pentru a determina în ce măsură ar putea fi asociată căderea părului cu COVID-19.