Observatorul ROSAT a fost lansat pe orbită acum 20 de ani, de atunci, furnizându-le oamenilor de ştiinţă informaţii pentru mii de articole. Satelitul german are trei tone şi dă motive de îngrijorare deoarece la sfârşitul anului 2011 se va prăbuşi de Pământ, spun cei de la Centrul Aerospaţial German, informează Deutsche Welle.
„Aşteptăm satelitul să reintre în atmosfera Pământului între lunile octombrie şi decembrie ale acestui an”, a declarat Andreas Schütz, purtătorul de cuvânt al Centrului Aerospaţial.
Deocamdată nu se ştie exact dacă Pământul va fi lovit doar din bucăţi ale satelitului sau dacă ROSAT se va aprinde în totalitate, întrucât la pătrunderea în atmosferă va atinge o temperatură de 982 de grade Celsius. Totul depinde de unghiul şi de viteza cu care acesta va reintra în atmosferă, însă o asemenea probabilitate este infimă.
Potrivit Centrului Aerospaţial German, misiunea observatorului era de a realiza prima examinare amănunţită a surselor de raze X. ROSAT a furnizat informaţii pentru mii de articole şi cercetări savante, a trimis prima fotografie cu raze X a Lunii şi a fost folosit pentru descoperirea a peste 200 de urme ale exploziilor supernove.
Satelitul a fost lansat în anul 1990 pentru o misiune de un an şi jumătate, fiind la vremea respectivă cel mai sensibil şi mai greu telescop cu raze X. Datorită succesului înregistrat, Centrul Aerospaţial a decis să extindă operaţiunea pe o perioadă de zece ani.
„În anii ’90, încă eram capabili să dirijăm satelitul, însă am pierdut controlul asupra lui din data de 17 noiembrie 1999”, a afirmat Schütz.
Momentan, satelitul orbitează în jurul Pământului, la o distanţă de 500 de kilometri şi nu există planuri de distrugere a acestuia, deoarece bucăţi din el ar putea distruge sateliţii importanţi aflaţi în apropiere.
Cercetătorii nu pot calcula cu exactitate locul şi momentul impactului, întrucât sunt prea mulţi factori care influenţează traiectoria satelitului.