Burse de 10.000 de euro oferite anual de o pensionară studenților de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca

Publicat: 24 01. 2016, 11:33
Foto: adevarul.ro

Eugenia Vinolea este văduva unui apreciat medic din Hunedoara, Petru Voinea. Femeia acordă  anual burse în valoare totală de 10.000 de euro pentru studenţi eminenţi, cu posibilităţi materiale reduse, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj, transmite adevarul.ro.

Bursele sunt acordate în memoria medicului Petru Vinolea și au fost inaugurate în 2013.

Astfel studenții clujeni de la medicină, care au rezultate deosebite au beneficiat de sume cuprinse între 1.500 de euro şi 2.500 de euro pe an.

 „Soţul meu a fost un produs al UMF-ului din Cluj şi a fost impresionat de cadrul în care a studiat şi de profesorii pe care i-a avut. Am iniţiat aceste burse în memoria lui, întrucât a fost un om apreciat, şef al secţiei de Reumatologie din Hunedoara. Totodată, el a apreciat întotdeauna oamenii care, chiar dacă se confruntă cu probleme, în special legate de bani, vor să le depăşească şi să înveţe pentru a face o carieră profesională. În amintirea lui încerc şi eu să sprijin astfel de caractere. Beneficiarii sunt studenţi cu o situaţie socială mai «neprietenoasă», dar care au media peste 9,50“, spune Eugenia Vinolea.

Eugenia Vinolea a menționat că pentru ea, adevărata bucurie vine atunci când ştie că un tânăr bursier, fără posibilităţi materiale își cumpără lucrurile pe care nu și le-ar fi permis: „Sunt satisfăcută atunci când ştiu că aceşti bani ajung la cineva care se bucură de ei şi îi foloseşte pentru a învăţa. Ştiu cum este să ai lipsuri, am trăit zile grele şi mi-a fost greu până să reuşesc să-mi fac o carieră“.

Eugenia Vinolea a reușit să determine o absolventă să rămână în România. „Mi-a spus că din banii de bursă, acordaţi la finalul studiilor, îşi va face doctoratul şi nu va mai pleca în străinătate să muncească. În prezent a fost încadrată la facultate şi le predă studenţilor, iar acest lucru mă bucură foarte mult, deoarece este un câştig enorm pentru noi ca societate“, povesteşte pensionara.

Ea crede că tinerii sunt tentați să plece din țară din cauza sistemului medical românesc, care nu le oferă șansa de a se afirma pe plan profesional, iar salariul este deficitar.

Bursele se acordă anual pentru cinci studenţi de la Medicină Generală plus un absolvent și se acordă pe baza unui dosar care trebuie să conțină acte care atestă situaţia finaciară a aplicantului şi rezultatele la învăţătură.

Principale criterii sunt calitatea de integralist pe anul precedent, media de 9,50 la examenele susţinute, iar venitul pe membru de familie să fie sub 800 de lei.

Intenţia iniţială a Eugeniei Vinolea a fost să atribuie burse timp de zece ani: „Mi-am putut permite să ofer bursele în anii 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015. Dacă îmi voi permite, le voi acorda în continuare“.