Bursa socială pentru elevii orfani de un părinte a ajuns să fie condiționată de venit. ONG: E o soluție crudă pentru a salva bugetul țării / Petiție pentru acordarea bursei pentru toți copiii orfani

Publicat: 30 08. 2023, 17:03
Actualizat: 30 08. 2023, 17:04
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În noul an școlar, bursa socială pentru un elev cu un părinte decedat va fi condiționată de venitul minim, potrivit Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, pusă în dezbatere de Ministerul Educației și citată de Edupedu.ro. Până acum, elevii orfani cu un părinte decedat sau ambii părinți decedați primeau bursa socială fără a avea o limită de venit.

Dacă metodologia-cadru va intra în vigoare, elevii cu ambii părinți decedați vor beneficia de bursă socială indiferent de venit. În schimb, în cazul școlarilor cu un părinte decedat, cei care au peste 1.898 de lei venit pe membru de familie nu vor mai primi bursă socială. Termenul de orfan nu mai apare deloc în metodologie.

O parte din elevii orfani de un părinte, lăsați fără bursa socială

S-a ajuns aici deoarece s-a introdus o nouă categorie de burse sociale, pentru elevi care provin din familii monoparentale. Elevii cu un părinte decedat pot beneficia de bursă socială de 300 de lei, dar ei au fost incluși în categoria de burse sociale pentru familii monoparentale. Această categorie de burse sociale este nou introdusă și este acordată dacă familia realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.

„Termenul de orfan este prevăzut doar în DEX. În legislație nu există definit termenul de orfan, avem copii cu părinți decedați, așa că am adaptat practic codul civil.

Orice propunere este binevenită. Aveți posibilitatea să scrieți al adresele de e-mail comunicate pe site-ul ministerului, în termen de 10 zile, de când a fost pusă metodologia în dezbatere publică”, a argumentat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, pentru Edupedu.ro.

Adresele sunt catalina.chendea@edu.gov.ro și ufip@edu.gov.ro.

ONG, despre decizia Ministerului Educației privind bursele sociale: E o soluție crudă pentru a salva bugetul României

Lavinia Dinu, voluntar în Asociația Există Viață După Doliu, a declarat că propunerea Ministerului Educației e o „soluție crudă pentru a salva bugetul țării”, în condițiile în care România are un gol de zeci de miliarde în buget și depășirea țintei de deficit asumată pentru acest an e practic lucru cert, în absența unor măsuri fiscal-bugetare care să mai facă rost de bani.

„Pe 28 august am fost la Ministerul Educației că un cetățean oarecare. Pe 31 august merg în audiență la un secretar de stat de la 13:30. Până atunci, strâng semnături, că să fim băgați în seamă. Încercăm să luăm legătura cu persoane cu vizibilitate mai mare pentru că este că singura noastră armă: să devenim mai vizibili și să sensibilizăm oamenii la această problemă.

Cei de la minister ne-au spus că, de fapt, nici în legislație nu există termenul orfan și că au schimbat în elevi cu ambii părinți decedați și că ar fi bine să avem și susținerea Federației părinților, care se pare că nu s-a sesizat până acum. Am înțeles că părerea lor contează foarte mult pentru minister.

Este o discriminare să hotărăști acordarea bursei de orfan în funcție de venitul părintelui supraviețuitor. Venitul minim poate fi depășit și cu 10 lei și automat nu se mai încadrează părintele supraviețuitor, care este supus la o mulțime de presiuni de toate felurile, materiale, sociale.

O justificare a Ministerului Educației vizavi de această condiție cu venitul minim este că sunt părinți supraviețuitori care au niște salarii foarte mari și copiii lor n-ar trebui să primească bursa de orfan”, a declarat Lavinia Dinu, pentru Edupedu.ro.

Peste 8.500 de semnături s-au strâns până acum în petiția Orfan în România, care cere modificarea metodologiei.

Ce spune președintele CNCD

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că stabilirea unei limite de venit în sine nu e discriminatorie, problema e unde e pusă această limită.

„Faptul că stabilesc pentru orfan de un părinte o limită de venit în sine nu este discriminare, dar cuantumul acestui venit trebui să fie unul proporțional. Eu apreciez că limita pusă de Minister nu e una proporțională în raport cu realitățile și nevoile unui copil.

Ce pot face părinții? Părinții să facă propunerile ministerului și ministerul trebuie să găsească o modalitate de calcul care este mai ancorată în realitate. După ce se aprobă ordinul, se poate ataca în instanță”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.