Buncărele de supraviețuire ale miliardarilor sunt absolut încântate cu șanțuri de foc și tunuri cu apă. Cum se pregătesc bogații lumii pentru apocalipsă

Publicat: 20 02. 2024, 20:52

Pe fondul temerilor pentru un eventual „Al Treilea Război Mondial”, mogulii care se tem de apocalipsă investesc milioane în strategii de supraviețuire, inclusiv șanțuri cu foc, tunuri cu apă și sisteme tactice sporite. Pe urmele thrillerului apocaliptic al lui Sam Esmail Leave the World Behind și după știrile din decembrie care spuneau că Mark Zuckerberg își construiește un buncăr de 5.000 de metri pătrați sub ferma sa de pe insula Kauai, afacerile care se ocupă de construcția buncărelor sunt în plină expansiune.

Știrile despre buncărul lui Zuckerberg „au provocat o frenezie a cumpărăturilor de buncăre”

Cei care își permit să facă tot posibilul pentru auto-conservare fac acest lucru mai mult ca niciodată – adesea într-un mod care depășește cu mult ceea ce aveam cu toții senzația că înseamnă buncăr.

Vizând să se protejeze de potențiale amenințări, inclusiv de tulburări civile, atacuri cibernetice, bombardamente nucleare, defecțiuni ale rețelei electrice și evenimente majore legate de schimbările climatice, mulți lucrează direct cu antreprenori generali pentru a construi buncăre amenajate pentru sfârșitul lumii, în timp ce alții apelează la o mai mulți specialiști.

„Sunt foarte ocupat și telefonul nu a încetat să sune; Al Treilea Război Mondial pare că se apropie”, spune Ron Hubbard, CEO al Atlas Survival Shelters din Texas, care notează că știrile despre buncărul lui Zuckerberg „au provocat o frenezie a cumpărăturilor”. În prezent, el construiește un buncăr de 7,5 milioane de dolari pentru un client din Oklahoma.

Sursă foto: captură YT

Robert Vicino, fondatorul Vivos din Del Mar, California, care creează adăposturi de supraviețuire subterane, este de acord: „Acum, că Zuckerberg a vorbit public despre buncărul lui, au început să gândească și alți oameni care îi împărtășesc statutul sau sunt aproape de statutul lui „O, Doamne, dacă el face asta, poate că știe ceva ce eu nu știu, poate ar trebui să construiesc și eu unul.”

Dar nu este un secret pentru nimeni că cei 1% din lume alături de oficiali guvernamentali de rang înalt se gândesc la buncăre deja de o lungă perioadă de timp.

Printre alți moguli îndrăgostiți de buncăre este și miliardarul și fostul CEO Paypal Peter Thiel – ale cărui încercări de a construi unul în Noua Zeelandă au fost respinse în 2022 – și Bill Gates, despre care se zvonește că are câte un buncăr sub fiecare dintre casele sale.

Miliardarii își cumpără avioane și mașini vechi, care nu au bord electronic

Al Corbi, președinte și fondator SAFE (Strategically Armoured & Fortified Environments), cu sediul în Virginia, care se ocupă de designuri personalizate pentru buncărele celor uber-bogați, a observat că mulți miliardari se concentrează în mod special asupra felului în care ar putea supraviețui defecțiunilor rețelei electrice, inclusiv cumpărând mașini și avioane care au mai puțină legătură cu aparatura electronică.

„Mulți dintre acești tipi cumpără King Air sau avioane mai vechi care nu au aparatură electronică și păstrează în colecția lor una sau două mașini mai vechi construite înainte de 1986, așa că acestea vor funcționa fără probleme în orice situație.

Noutatea este că se trece de la ideea de ka-boom nuclear la protecția împotriva amenințărilor locale. Adevărata amenințare este rețeaua electrică, care este, în mod ironic, complotul din Leave The World Behind. În astfel de situații, curentul este la fel de important ca mâncarea și apa.”

Există și buncăre care costă între 5 și 10 milioane de dolari

Adăpostul mediu pe care Hubbard îl vinde „zilnic” – constă dintr-un buncăr prefabricat modular din oțel – este cuprins între 200.000 și 400.000 de dolari („Este ca și cum ai cumpăra un Ferrari”, spune el) și 50% dintre clienții Atlas Survival Shelters sunt femei. (Hubbard a apărut într-un episod din ultimul sezon din Keeping Up With The Kardashians în 2021, în care Kim și Khloé Kardashian au testat unul dintre buncărele sale de 500 de metri pătrați și 200.000 de dolari.)

Datorită cererii globale, sistemele de filtrare a aerului din buncăr (care costă 3.000-10.000 de dolari) devin rare, spune Hubbard, așa că a cumpărat 711 astfel de aparate în decembrie (mai mult decât a achiziționat în ultimii 13 ani la un loc) pentru a ține pasul cu cererea clienților.

El spune că în prezent cu doi clienți miliardari din SUA, „ambii au legături cu Facebook”, dar buncărele lor costă sub 500.000 de dolari.
La cel mai înalt nivel, „Am auzit că sunt construite câteva buncăre mari în Statele Unite, în intervalul cuprins de la 5 la 10 milioane de dolari”, adaugă Hubbard, care în prezent construiește un buncăr de 5 milioane de dolari pentru un client în Kuala Lumpur, Malaezia, care îi va găzdui și colecția de mașini.

Corbi – care a lucrat la reședința de 27 de etaje și 4,8 miliarde de dolari din Mumbai a mogulului Mukesh Ambani de la Reliance Industries – spune că cel mai spectaculos proiect al său, care urmează să fie finalizat în 2025, este o fortăreață creată pe o suprafață de 200 de acri în S.U.A., cu sisteme tactice de ultimă oră.

Un miliardar a construit un buncăr cu un tun de apă care e capabil să doboare elicoptere militare

„Adăpostul poate rezista la o explozie la o milă de punctul zero”, spune Corbi. „Dar asta a fost aproape întâmplător. Clientul [un magnat al afacerilor] spunea: „Vreau să mă asigur că nimeni nu poate ajunge la familia mea”, așa că am ajuns să construim literalmente un lac adânc de 30 de picioare [în jurul complexului] care conține lichid inflamabil care se poate transforma intr-un inel de foc. Singurul acces la insulă este un pod.”

De asemenea, în proiectul lui Corbi, „există tunuri cu apă care pot doborî parașute, elicoptere Apache, orice s-ar afla 500 de picioare în aer”, spune el. „Apoi am luat tot pământul pe care-l scosesem pentru a crea lacul pentru a construi literalmente un munte ca fortificare naturală în jurul proprietății.

Și am tăiat un tunel prin acesta, cu aruncătoare de flăcări, sisteme de gazare, un perete de oțel care se închide la jumătatea drumului, care ar putea opri un vehicul cu 16 roți care merge cu 80 de mile pe oră.

El a adăugat că tunurile cu apă pot să producă și curcubee în aer ca fundal pentru un grătar sau pot crea precipitații într-o zi însorită. Numai pregătirea locului a costat milioane de dolari, „o fracțiune din costul total al proiectului”, spune Corbi, care vede o tendință a clienților cu buncăre deja construite care solicită componente tactice de apărare suplimentare în valoare de aproximativ un milion de dolari.

Întrebarea următoare este unde să mergi dacă ceva se întâmplă cumva cu adăpostul principal. Sistemele de tuneluri elaborate care direcționează oamenii către buncăre alternative oferă un plan de rezervă, plus „toate tipurile de dispozitive și sisteme de extracție, dar asta nu este ceva despre care să pot vorbi; să spunem că pe toate super-yacht-urile sunt elicoptere și submarine”, spune Corbi.