Buna Vestire sau Ziua Cucului: Oamenii nu au voie să se certe, au dezlegare la pește și aruncă ouă

Publicat: 24 03. 2023, 12:58
Foto: pixabay.

Tradiția spune că în ziua de Buna Vestire, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri și ghinion tot anul. De Buna Vestire sau Blagoveștenia, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu bucurie, cu stomacul plin și cu bani în buzunar. Doar așa vei atrage mult noroc și belșug.

Ouăle nu sunt bune de mâncat și trebuie  aruncate

Potrivit superstițiilor populare, dacă primul cântec al cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol de Blagoveștenie, atunci e semn rău, se spune că „te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

Potrivit unei vechi superstiții, pe 25 martie, în ziua de Buna Vestire, nu se pun ouă sub cloșcă pentru că puii vor ieși cu două capete și patru picioare. Ouăle scoase de sub găini în ziua de Blagoveștenie nu sunt bune de mâncat și trebuie aruncate.

Conform tradiției, în ziua de Buna Vestire sau Blagoveștenia, oamenii trebuie să evite certurile și supărările, deoarece se crede că acest comportament va atrage necazuri și ghinion pe tot parcursul anului.
Tot în această zi, oamenii trebuie să aștepte cu bucurie cântecul cucului, având stomacul plin și bani în buzunar, pentru a atrage norocul și belșugul asupra casei și familiei.
Dacă primul cântec al cucului îi va găsi pe oameni triști și flămânzi de Blagoveștenie, se spune că vor avea ghinion în anul care urmează. Conform unei vechi superstiții, ouăle nu trebuie puse sub cloșcă în această zi, deoarece se crede că puii care se vor naște vor avea două capete și patru picioare. De asemenea, ouăle scoase de sub găini în ziua de Blagoveștenie trebuie aruncate, deoarece se crede că nu sunt bune de mâncat.

Se aprind focuri în curte, în fața ușilor

Conform tradiției, obiceiurile și superstițiile legate de ziua de Buna Vestire se concentrează asupra bunăstarii casei și a celor care locuiesc în ea, precum și pe sporirea recoltelor în anul ce va urma.
Potrivit site-ului traditii-superstitii.ro, în unele zone ale țării, primul care se trezește în dimineața de 25 martie trebuie să ia o oală cu jar în care să pună tămâie și să înconjoare casa cu ea, astfel încât nicio dihanie să nu se apropie de ea.
După ce încheie cu casa și cu acareturile din jur, aceeași persoană merge să verifice animalele și pomii fructiferi. Dacă observă că unii pomi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le ”dacă nu rodești, te tai!”.
În unele regiuni, o altă tradiție practicată în fiecare an în ziua de Buna Vestire este aceea de a aprinde focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel, îngerii se încălzesc, mănâncă și beau apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.