Buna Vestire sau Ziua Cucului este cunoscută în popor şi ca Blagoştevenia. În fiecare an pe data de 25 martie, Buna Vestire se sărbătorește în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii oameni o sărbătoreau în Ajunul Bobotezei pe 5 ianuarie, iar unele Biserici, ca cele din Spania, Galia și Milano, pe 18 decembrie.
Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit. Sărbătoarea are loc în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.
Buna Vestire este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cucului. Se spune că în această zi are loc primul cântec al păsării, prin care anunță venirea primăverii. Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, era semn rau.
În unele zone ale țării, există obiceiul de a face un foc în curte, în dreptul ușii, și a pune lângă foc trei strachini cu apă, sare și pâine care mai târziu sunt date de pomană. În alte părți se așază pe pragul ușii trei farfurioare cu pâine și sare spre a potoli foamea îngerilor.
Mai multe credințe și tradiții sunt legate în popor de sărbătoarea Bunei Vestiri, unele dintre ele aducătoare de noroc sau chiar de ghinion.
După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi de sărbătoare oamenii nu trebuie să se certe, deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul.
O tradiție din străbuni spune că, de Buna Vestire nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. Tot în această zi pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii, iar gospodinele nu au voie să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare.
Arhanghelul Gavriil semnifică „Dumnezeu este puterea mea”. El este îngerul Bunei Vestiri, al reînvierii, al compasiunii și al revelației divine.
Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a dat vestea lui Zaharia despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, lui Ioachim si Ana despre nașterea Fecioarei Maria, iar lui Iosif, despre nașterea lui Iisus.