Bulgaria își propune să construiască două hidrocentrale pe Dunăre, arată strategia de dezvoltare a sectorului energetic până în 2053, care a fost prezentată oficial marți, potrivit presei bulgare preluate de Rador, transmite G4Media.ro.
Prima centrală va avea o capacitate de 840 MW și va fi construită lângă Nicopole – Turnu Măgurele, iar ea are deja la bază studii și o evaluare. În plus, au avut loc întâlniri cu ministrul român al Energiei, iar luna viitoare va fi semnat un memorandum între cele două țări.
Construirea hidrocentralei va dura cel puțin cinci-șase ani.
Rosen Hristov, ministrul bulgar al energiei și cel care a elaborat strategia, susține că această centrală va fi foarte eficientă, având în vedere că va funcționa cu o capacitate mare.
Alături de ea va fi construit un alt pod peste Dunăre între România și Bulgaria, susține ministrul bulgar.
A doua centrală ar urma să fie ridicată la Silistra, în apropiere de Călărași, însă în acest caz abia a fost demarată realizarea studiilor.
Noua strategie energetică a Bulgariei vorbește și despre continuarea proiectului din satul Gorna Arda, aflat în apropierea frontierei cu Grecia, fiind vorba despre trei baraje cu câte o hidrocentrală de 170 MW.
În plus, aceeași strategie propune patru reactoare nucleare noi, două la centrala din Belene și alte două la Central Nucleară Kozlodui.
Cât despre centralele pe cărbune, ele sunt programate să fie închis gradual, în 2030, 2035 și 2038, așa cum se va întâmpla și cu minele. Terenurile de la mina „Marița-est” vor fi oferite investitorilor pentru reabilitare, dar momentan nu există solicitanți.
În cazul gazelor naturale, strategia bulgară vizează creșterea capacității interconecturului de gaze Bulgaria – Grecia la 5 miliarde de metri cubi.