România continuă să aibă al doilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Cu toate acestea, cel mai mare salariu în sistemul bugetar, adică plătit din bani publici, este unul substanțial.
Ovidiu Badea, considerat un adevărat bugetar de lux, primea un salariu de 10 ori mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis.
Badea a fost președintele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” până la finele lunii decembrie 2019, când PNL a preluat Guvernarea de la PSD. Badea avea un salariu de 1.943.000 lei pe an. Adică peste 38.000 de dolari pe lună. La salariul acesta, probabil că a fost un lider mondial în cercetarea în silvicultură, scrie Libertatea.
Prin comparație, președintele Klaus Iohannis încasează un salariu de 133.879 lei pe an. Astfel, Badea câștigă de peste 10 ori mai mulți bani decât președintele României.
Liberalii îl consideră vinovat pentru că a ascuns cifrele unui adevărat dezastru: 38,6 milioane de metri cubi delemnse taie anual din România.
Ovidiu Badea, directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură, a fost înlocuit din funcție, după ce Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a anunțat încetarea delegării atribuțiilor acestuia. Instituția pe care a condus-o a înregistrat o pierdere de aproape șase milioane de lei, transmite Agerpres.
„Motivul acestei întâlniri îl reprezintă decizia pe care am luat-o referitoare la încetarea delegării atribuțiilor de director general la Insititutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură, este vorba despre domnul Ovidiu Badea.
Am luat această decizie în urma numeroaselor petiții pe care le-am primit la Ministerul Educației și Cercetării, dar și din cauza unor semnale pe care le-am primit din partea presei. Totodată, această decizie s-a concretizat în urma controlului pe care l-am dispus, la Institut, și în urma constatărilor Corpului de Control”, a anunţat Monica Anisie, în data de 17 decembrie 2019.
Anisie a transmis că s-a constatat cum Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură a înregistrat o pierdere de 5,9 milioane lei.„Totodată, cu toții am aflat de celebra cifră de 38, 6 milioane de metri cubi de lemn recoltat anual din pădurile României, cu 20 de milioane de metri mai mult decât datele pe care le avem de la INS.
Consider că este inadmisibil că la mai bine de un an de la terminarea inventarului forestier național ciclul 2, Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură să nu poată să avizeze o valoare finală a volumului de lemn recoltat din pădurile României”a mai spus Anisie.
Institutul Naţional de Cercetări-Dezvoltare şi Amenajări Silvice (INCDS) este responsabil pentru proiectarea şi punerea în aplicare a Inventarului Forestier Naţional (IFN), pentru efectuarea măsurătorilor de teren, prelucrarea şi analiza datelor din inventar şi publicarea rezultatelor obţinute. Instituția se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
În prezent, în România, suprafaţa forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,2 miliarde de metri cubi. De asemenea, cantitatea de lemn recoltat din pădurile României se ridică la 38,6 milioane metri cubi, așa cum reiese din Inventarul Forestier Național – Ciclul III.