Bucureștiul, invadat de ploșnițe. Specialistă în sănătate publică: Pot genera disconfort sau afectări medicale prin propria lor prezență. Se poate ajunge la stări psihotice (VIDEO)
Ploșnițele nu sunt vectori de transmitere a altor boli, dar ppot genera disconfort sau afectări medicale prin propria lor, a explicat Ioana Stăncel, specialistă în sănătate publică, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul în care tot mai mulți bucureșteni reclamă prezența ploșnițelor.
Ioana Stăncel, pe B1 TV, despre pericolul reprezentat de ploșnițe
Întrebată ce ar trebui să știe românii despre aceste insecte, specialista în sănătate publică a afirmat: „În primul rând, ar trebui să știe românii că ploșnițele nu sunt vectori de transmitere a altor boli. Ele pot genera disconfort sau afectări medicale prin propria lor prezență – și aici ne referim la faptul că înțepătura-mușcătura de ploșniță se poate infecta, poate să ducă la celulită, la infecție locală, poate să creeze locale de acest fel. Pe de altă parte, disconfortul creat de prurit, înroșire, edem, la nivel local, și tot disconfortul creat”.
„Cel mai grav este că persoanele care se confruntă cu astfel de situații pot să ajungă la stări psihotice, pentru că simpla ideea de a avea ploșnițe în casă poate să le creeze probleme, poate să le creeze un disconfort privind odihna, să nu poată să se odihnească, să stea să le urmărească, să vadă dacă sunt, dacă nu sunt. Sunt foarte mici, nu se văd, de cele mai multe ori se văd consecințele prezenței ploșnițelor, respectiv mușcăturile sau urmele lăsate pe așternuturile albe. De aici, un întreg cerc vicios, pentru că persoanele care nu se odihnesc nu mai au productivitate, le scade stima de sine ș.a.m.d.”, a mai spus Ioana Stăncel.