Problemele legate de poluarea aerului continuă în Capitală, așa cum indică site-urile de monitoriare. În cursul zilei de vineri valorile maxim admise în aer pentru particulele mai mici de 2,5 microni au fost mult depășite în București și în împrejurimi, după cum indică vineri dimineața senzorii Urad Monitor.
Particulele cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte periculoase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare.
În acest context, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a semnalat, joi, că în privința afacerilor ilegale cu deșeuri importate nu s-a schimbat nimic.
„Nicio zi fără cabluri, deșeuri medicale sau resturi din dezmembrări auto, arse, în Ilfov. Dimineață era un furnal chiar lângă A3, la intrare in Bucuresti. 1 kg de deșeuri din dezmembrări auto arse echivalează ca toxicitate cu peste 2000 kg de lemne, iar substanța numită dioxină eliberată în timpul arderii e interzisă chiar și în războaie. Si totuși populația Bucureștiului este supusă unui tratament mai rău decât intr-un război”, a transmis Berceanu.
Berceanu a fost demis de premierul Cîțu după izbucnirea crizei guvernamentale, mai precis după ce miniștrii USR și-au dat demisia în bloc din Guvern, ca urmare a deciziei lui Cîțu de a-l remania pe Stelian Ion, colegul lor de la Justiție.
După decizia USR de a ieși din Guvern, Cîțu a demis secretarii de stat și prefecții pe care-i avea partidul.