”Dacă bătaia e ruptă din Rai, atunci iubirea de unde vine?” Sute de persoane au participat la marșul împotriva violenţei domestice (FOTO)

Publicat: 20 10. 2018, 22:10
Foto: Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Sute de persoane au participat, sâmbătă, în București, la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”. Participanții și-au arătat solidaritatea față de femeile care au fost ori sunt încă victime ale violenței. Ei au ținut să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că agresorii nu sunt pedepsiți de statul român așa cum ar trebui, pentru a descuraja astfel de acte. De asemenea, aceștia au ținut să le transmită victimelor că ele nu sunt vinovate și că trebuie să ceară ajutorul, pentru că nu sunt singure pe lume.

Foto: Libertatea

”Trebuie să spunem fiecărei femei: NU EȘTI SINGURĂ!
Fiecare acțiune de condamnare a violenței împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranță.
Vrem să ne arătăm solidaritatea față de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supraviețuiască violenței.
Vrem să denunțăm public violența asupra femeilor și să condamnăm comportamentul agresorilor. În fiecare zi suntem martori la agresiuni asupra femeilor care nu sunt sancționate nici de comunitate, nici de statul român.
Femeile sunt prizoniere într-o cultură a violenţei în care victimele sunt sistematic acuzate, stigmatizate, învinovățite”
, au aratat organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook special dedicată.

Printre cei care au răspuns apelului s-au numărat ambasadorii Statelor Unite și ai Marii Britanii, ambasadorii Algeriei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Norvegiei şi Suedie.

Foto: Libertatea

„Dacă bătaia e ruptă din Rai, atunci iubirea de unde vine?”, „Indiferența hrăneste violența” și „Vrem siguranță pe stradă și în casă” sunt doar câteva dintre mesajele transmise prin intermediul pancartelor.

Foto: Tudor Cârstoiu

Potrivit organizatorilor, statisticile arată că:
”- 26% din omoruri au avut loc în familie în 2017 (cf. datelor Ministerului Public, IGPR și INML);
din 36.245 de fapte de violență în familie sesizate în 2017, au ajuns în instanță doar 4% (1.491 inculpați;
– 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014).
– 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei”.