București este lider în topul județelor cu cea mai mare rată de infectare, 7,01, urmat de Ilfov, cu 6,67, potrivit celui mai recent raport al GCS (Grupul de Comunicare Strategică).
Constanța se află, de asemenea, în fruntea clasamentului, cu o rată de 6,35 la mia de locuitori. Rată de incidență mare au și județele Cjul (5,04) și Brașov (5,01)
5.991 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 au fost raportate miercuri, 16 decembrie, ceea ce duce la un total de 571.749 de persoane infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României, de la debutul pandemiei deCOVID-19.Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 945 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Capitala rămâne lider în topul județelor cu cea mai mare rată de infectare, 7,01, fiind urmată de Jud. Ilfov, cu 6,67. De partea cealaltă, cele mai mici valori ale ratei de infectare se regăsește în județele Buzău (1,94), Botoșani (2,03), Dolj (1,93) și Vrancea (1,91).
Până astăzi, 13.862 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 15.12.2020 (10:00) – 16.12.2020 (10:00) au fost raportate 164 decese (112 bărbați și 52 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.977. Dintre acestea, 1.267 sunt internate la ATI.
Dr.Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală, a declarat că medicii nu sunt dispuși să aleagă cine trăiește și cine nu, încercând să salveze cât mai mulți pacienți internați la Terapie Intensivă.
„Secția este plină. Azi, de exemplu, s-au eliberat două paturi dar au fost ocupate. Un pacient s-a negativat la Terapie Intensivă la noi, însă a făcut o complicație neurologică și, printr-o colaborare foarte bună cu Spitalul Universitar, l-am transferat în secția lor de neurologie și am luat de la ei un pacient COVID pozitiv din UPU. Tot așa, un pacient de la noi a fost trecut din terapia COVID în terapia pneumologica și astfel s-a eliberat un pat și am adus un alt pacient de la UPU”, a declarat Dr.Beatrice Mahler, precizând că situația este foarte critică.
„La noi toți pacienții care au nevoie de terapie intensivă li se găsește un pat în ATI. Nimeni nu poate să știe care este posibilitatea de supraviețuire a unui om și ce șanse are de aceea cred că șansele trebuie să-i fie acordate fiecărei persoane. Nimeni nu este mai valoros decât altul și nici într-un caz nu putem noi decide cine să trăiască și cine să moară. Eu cred că atât timp cât avem paturi de Terapie Intensivă, indiferent unde sunt ele în România, trebuie ocupate de pacienții care au nevoie. Și atunci trebuie să ne pune întotdeauna în locul familiei pacientului pentru care luăm acea decizie. Să ne gândim că pentru cineva, acel om este extrem de important”, a concluzionat managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.