Consiliul General al Muncipiului București va discuta, în ședința de joi, proiectele de hotărâre inițiate de primarul general Gabriela Firea privind majorarea capitalului celor 20 de firme proaspăt înființate de municipalitatea. Primăria Capitalei vrea să ofere până la 420 de milioane de lei pentru aceste companii.
Inițial, fiecare firmă, cu excepția Trustului Metropolitan de Construcții, avea un capital de 120.000 lei. Pentru ce a mai rămas din anul 2017, cele 20 de companii au cheltuieli estimate de circa 75 milioane lei. Majoritatea banilor se duc pe salarii, plata chiriei și dotarea sediului, dar și automobile. Doar cheltuielile de personal ating circa 50 milioane lei. Pe lângă majorarea de capital, municipalitatea vrea să împrumute cu circa 129 milioane lei cele 20 de firme, scrie hotnews.ro.
Pentru a acoperi aceste cheltuieli a noilor companii, Primăria București propune o rectificare bugetară astfel încăt să se taie bani de la majoritatea proiectelor de investiții pentru a fi dați spre aceste companii ale municipalității.
Cele 20 de companii nou înființate de municipalitate sunt: Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti S.A., Compania Municipala Energetica Bucuresti S.A, Compania Municipala Consolidari S.A., Compania Municipala Turistica Bucuresti S.A., Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti S.A., Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti S.A., Compania Municipala Parking Bucuresti S.A., Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti S.A. , Compania Municipala Imobiliara Bucuresti S.A., Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti S.A., Compania Municipala Eco Igienizare Bucuresti S.A., Compania Municipala Agrement Bucuresti S.A., Compania Municipala Publicitate si Afisaj Bucuresti S.A., Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti S.A., Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti S.A., Compania Municipala Sport pentru Toti Bucuresti S.A., Compania Municipala Iluminat Public Bucuresti S.A., Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti S.A., S.C. Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti S.A. și Compania Municipala Managementul Transportului Bucuresti S.A.
Opoziția din CGMB se opune acestor proiecte și critică decizia primarului Gabriela Firea de a înființa aceste companii și de a le aloca bugete atât de mari, cât și împrumuturi în condițiile în care municipalitatea are un buget de circa 5 miliarde de lei.
"USR considera ca infiintarea societatilor comerciale de catre Primarul General reprezinta un mod netransparent de cheltuire a bugetului Bucurestiului in interesul majoritatii PSD-ALDE, dar in detrimentul bucurestenilor. Nimic din ceea ce a facut Primarul General pina acum nu ne poate convinge ca acest sistem paralel de administrare a Bucurestiului va fi mai competent sau mai onest decat actualul aparat administrativ al Primariei. Dimpotriva, consiliile de administratie ale celor 22 de societati comerciale sunt deja populate exclusiv de clientela PSD-ALDE, viitoarea arma electorala PSD la alegerile locale din 2020. USR a atacat deja in instanta infiintarea societatilor comerciale pentru ca proiectele de hotarare au fost adoptate cu majoritate calificata, in loc de 2/3 asa cum prevede Legea 215/2001. USR va vota impotriva tuturor proiectelor de hotarare de pe ordinea de zi din 28.09 care finanteaza aceste societati din bugetul public. Companiile municipale infiintate de Gabriela Firea nu sunt entitati comerciale care functioneaza conform principiilor pietei libere, ele sunt finantate exclusiv din bugetul public si vor primi contracte prin incredintare directa. Rezulta, deci, ca mult trimbitata 'eficientizare' a activitatii Primariei este doar o vorba goala. In realitate, vom asista la mai multa incompetenta, mai mult haos in furnizarea serviciilor publice, mai multa coruptie. Doamna Firea nu a prezentat inainte de infiintarea celor 22 de societati comerciale niciun studiu de impact, nicio analiza cost beneficiu, niciun audit al functionarii aparatului administrativ actual, dar ne cere sa o credem pe cuvant ca Bucurestiul va deveni Viena in mandatul sau. Ei bine, nu o credem! Proiectele de hotarire propuse Consiliului General au expuneri de motive sumare, pline de generalitati, cu explicatii si argumente de multe ori hilare, preluate cu copy paste, destul cat sa ne convinga ca si functionarea acestor societati comerciale va fi la acelasi nivel de incompetenta. Dimensiunea acestei alocari bugetare o putem vedea in proiectele de hotarare din sedinta de joi: este vorba despre sute de milioane de lei care vor asigura in proportie de 90% salarii si bunuri si servicii. Este vorba despre un atac concertat asupra banului public. Sa nu uitam deasemena, ca de curand administratia PSD a crescut si salariile functionarilor din primarie cu 35-40% si ca investitiile in infrastructura pentru anul 2017, sunt zero. Mandatul PSD-Firea creaza haos administrativ si transforma bugetul local intr-o gaura neagra", a afirma Roxana Wright, consilier municipal USR, conform Hotnews.
"Companiile lui Firea sunt expresia jafului si risipei banului public. Exact cum anticipam, este vorba despre masinarii de produs bani pentru clientela de partid a PSD. Nu este nimic din ceea ce fac aceste companii si sa nu poata face, mai eficient, aparatul primariei. Acum sunt la faza in care vor toca banii pe studii de fezabilitate, autoturisme, salarii grase si laptopuri. Tactica lor de a marunti bugetul primariei si de a-l distribui catre cele 22 de companii, departe de ochii presei si ai cetatenilor. Vorbim de sute de milioane de euro, bani foarte multi. Observam ca acesti bani sunt luati de la capitolul de investitii. Echipa Firea nu a fost in stare sa realizeze investitiile deja initiate si acum redirectioneaca banii catre capitalizarea/functionarea noilor firme. Asta inseamna ca duce banii de la lucrari care ar fi trebuit sa imbunatateasca veatia bucurestenilor, la salarii si alte cheltuili de functionare pentru noile lor firme. Sa luam un exemplu: fara sa produca nimic pe anul in curs, doar compania de dezvoltare durabilascurge cca. 800.000 din bugetul primariei. Iar, la acesta companie, luata ca exemplu, salariile sunt cca. 80% iar autoturismele si studiile de fazabilitate restul de 20%. Mai vedem ca acesta companie se mai capatuieste cu 1,3 mil de euro, un imprumut de la PMB. Per total, pe mana acestor oameni, departe de ochii presei si ai societatii vor ajunge peste 2 milioane de euro! Vedem ca, pe ascuns, Compania are si un director, un anume Dan Stoian si un reprezentant al Consiliului de administratie, mana lor drapta din Voluntari/Ilfov, Speranta Cliseru. Acum intelegem de ce Cliseru si-a dat demisia din cabinetul Gabrielei Firea. Consilierii Generali nu au fost informati pana acum in legatura cu organizarea de concursuri pentru ocuparea functiilor de directori in aceste companii, singura concluzie care se impune este ca majoritatea PSD/ALDE/PMP si-au pus oamenii lor", cricitat și Ciprian Ciucu, consilier din partea PNL.
Printre marile proiecte de infrastructură care vor pierde bani, conform proiectelor de hotărâre trimise la vot în CGMB; se numără: Pasaj Piața Sudului – 60 milioane lei; Pasaj Ciurel – 35 milioane lei; Lărgirea străzi Prelungirea Ghencea – 5 milioane lei, modernizare Sos. Pantelimon – 30 milioane lei. De asemenea se iau bani și de la ea: pasajul subteran de la Piața Constituției, pasajul subteran Piața Uranus- Piața Rahova, traseul prioritar pietonal și de bicicliști, Pasajul Piața Sudului,Penetrația Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București-Pitești,Șos. Pantelimon,Prelungirea Ghencea-Domnești sau de la reabilitare Șos. Iancului.