O femeie însărcinată, în vârstă de 39 de ani, din București, a fost ajutată de soțul ei să avorteze după ce medicul a refuzat să o asiste, informează Evenimentul Zilei. Tânăra a fost nevoită să avorteze de una singură, în timpul nopții, la Spitalul de Obsetrică-Ginecologie „Panait Sârbu” din Capitală, în urmă cu două săptămâni, după ce medicul de gardă a refuzat, motivând că religia musulmană nu-i permite să ajute la avortul femeii.
Iulian Ghimpițeanu, soțul femeii, a fost nevoit să o ajute pe aceasta pentru că „nimeni nu era în spital, soția era singură în salon, năștea”.
Femeia fusese programată pentru întrerupere de sarcină, după ce aflase că fătul se va naște cu sindromul Down. Familia Ghimpițeanu a aflat târziu de diagnostic întrucât medicii au refuzat să-i facă gratuit o analiză complexă, care este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNSAS), trimițându-i pe aceștia la clinicile private.
Iulian Ghimpițeanu a depus plângere la Administrația Spitalelor din București, în urma căreia conducerea spitalului a demarat o anchetă.
Au luat împreună hotărârea să facă avort
Cu toate că Liliana Ghimpițeanu a fost încântată de faptul că este însărcinată după zece ani în care fusese sterilă, la câteva săptămâni după, triplul-test a arătat că fătul este suspect de sindromul Down. Pentru confirmarea diagnosticului cei doi soți aveau nevoie de o altă analiză scumpă, amniocenteză.
După trei luni de cercetări și discuții, anunțul că Laboratorul Genetic Lab oferă amniocenteză gratuită a dat din nou speranță cuplului tânăr.
În momentul în care Lilianei și lui Iulian Ghimpițeanu le-a fost confirmat diagnosticul, respectiv că fătul se va naște cu sindromul Down, cei doi „au luat hotărârea să facă avort”.
Iulian Ghimpițeanu a acționat ca un medic de gardă
„Medicii i-au provocat avortul cu ajutorul unor injecții. Era 4:00 dimineața, pe 17 martie, când soția mi-a dat telefon și mi-a spus îngrozită că îi este rău. Chiar dacă îl împiedica Coranul pe doctorul de gardă, eu am ajuns la spital din cauza faptului că soția mi-a zis sunt singură în salon, nasc, nu e nimeni, a declarat soțul Lilianei Ghimpițeanu, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii de pe B1 TV “Ediție de prânz”.
Bărbatul nu a mai stat pe gânduri și a intervenit imediat, ajutându-și soția să nască. Când medicul de gardă, Tarek Abedou – cel care refuzase să ajute femeia însărcinată – a intrat în sală, Iulian Ghimpițeanu s-a abținut să nu-l rănească.
„Știam că soția mai avea nevoie de medic. Mi-a fost frică să nu-i facă ceva”, a povestit soțul.
În urma plângerii depuse de Ghimpițeanu, Administrația Spitalelor din București (ASB) a pornit o anchetă.
„Am solicitat conducerii spitalului să ancheteze cazul, iar în funcție de ce se descoperă, vom sesiza Colegiul Medicilor”, a declarat președintele ASB, Marius Savu, citat de Evenimentul Zilei.
Amniocenteza, gratuită sau nu?
Amniocenteza este o analiză care depistează anomaliile și bolile genetice de la copilul nenăscut. Potrivit medicilor din spitalele de stat această analiză costă 2.000 de lei, însă potrivit oficialilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, analiza se deconectează de stat. Mai mult, femeile însărcinate au dreptul la mai multe alte analize gratuite și la ecografie 3D.