Bucureștenii la inaugurarea promenadei de la Lacul Morii: „Zici că ești la mare!”. Lucrările au costat circa 10 milioane de lei

Publicat: 03 06. 2022, 10:06
Sursa: Captură video/ Facebook/ Primăria Sectorului 6

Bucureștenii au luat cu asalt digul de la Lacul Morii, reabilitat de primăria sectorului 6. Porțiunea de dig amenajată are o lungime de 2.155 de metri și o suprafață totală de 10.344 m, pergole de lemn, 66 de bănci, 57 de coșuri de gunoi și aproape 100 de stâlpi de iluminat.

Lucrările au dura 8 luni și au costat circa 10 milioane de lei, iar digul a fost inaugurat pe 1 iunie, în prezența a circa 10.000 de oameni conform datelor oficiale.

Bucureștenii au rămas uimiți de noua înfățișare a locului

Miile de Bucureșteni veniți să  vadă noua înfățișare a digului de la Lacul Morii au rămas surprinși.

„În sfârșit intrăm și noi în rândul lumii și avem un loc civilizat de promenadă. Aici mereu a fost dezastru. Nu credeam să apuc ziua în care digul va fi reparat”, spune încântată doamna Viorica (67 de ani) soțului, Nea Dinu, potrivit click.ro.

„Locuitorii Sectorului 6 nu prea aveau opțiuni pentru a petrece timp liber de calitate, în aer liber. Se duceau în Herăstrău, în Centrul Vechi. Am amenajat acest loc pentru ca oamenii să rămână în Sectorul 6. Este un proiect care se pare că are succes, sunt mulțumit de calitatea lucrărilor și sunt mulțumit că l-am terminat la timp. Apusul este cel mai frumos din București, oamenii vin din multe părți ale orașului doar să vadă apusul. Poliția locală va patrula pe dig cu mașinuțe electrice, pentru a preveni vandalismul, și tot cu echipamente moderne ADP va face curat și va întreține această porțiune”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Cea mai lungă pistă de alergare profesională din România

Pista de alergare are o lungime de 2,15 km și e realizată din tartan de cauciuc, un material moale, menit să protejeze articulațiile sportivilor. Este cea mai lungă pistă de alergare profesională din România, implementată pe domeniul public, care beneficiază de un sistem certificat World Athletics, sistem care se găsește pe multe dintre stadioanele pe care s-au desfășurat competiții internaționale de atletism.

Pentru a evita accidentele, dar și deteriorarea pistei de alergare, bicicliștii nu au acces pe promenadă. Special pentru ei, a fost amenajat un drum de aproximativ 2 km, aflat la baza digului, ce pornește de la barajul Ciurel până la insulă. Cei care vor să urce și să se plimbe pe dig, își pot lăsa bicicletele la rastelul special amenajat.

Promenada Lacul Morii, în cifre

  • 29 septembrie 2021 – au început lucrările;
  • 1 iunie 2022 – inaugurarea;
  • Pista de alergare are o lungime de 2,15 km și o lățime de 2,1 metri;
  • 10.344 m2 este întreaga suprafață amenajată;
  • În cadrul lucrărilor, s-au folosit 2.392 de metri de borduri prefabricate, 596 mc de beton și 3.620 de tone de mixtură asfaltică;
  • Sunt aici: 18 pergole de lemn, 8 jardiniere, 66 de bănci (dintre care 4 mari, tip șezlong, de 50 de metri fiecare), 57 de coșuri de gunoi și aproape 100 de stâlpi de iluminat;
  • Promenada are 6 intrări, cu 6 scări de acces pe dig, dintre care două adaptate persoanelor cu dizabilități.În total, sunt 249 de trepte;
  • Locul e ținut sub observație 24 de ore din 24 de 20 de camere de supraveghere și 5 sisteme People Counter (numără persoanele aflate pe dig);
  • Pe pista de alergare sunt 12 scaune, al căror rol e acela de a acoperi bornele de verificare a structurii digului;

Sporturi pe apă și evenimente culturale pe Insula Lacul Morii

Pe suprafața nordică a lacului se află o insulă de aproape 3,5 hectare, cunoscută sub numele de „Insula Îngerilor”. Este legată de mal printr-un pod.

„Insula este punctul final al celor care vor să se plimbe pe această promenadă. Vom organiza un concurs internațional de soluții, dar nu doar pentru insulă, ci pentru zona extinsă a Lacului Morii, care include Parcul Crângași, partea adiacentă a digului, care este destul de generoasă și poate asigura diverse funcționalități (terenuri de sport), plus partea sudică a lacului, unde ar putea fi organziate, îmi doresc eu, sporturi pe apă (sailing, caiac canoe), plus evenimente culturale de mică anvergură, dar de calitate. Să fie un loc în care oamenii să vină cu plăcere. Îmi doresc să fie gata până la sfârșitul mandatului meu”, a mai explicat primarul Sectorului 6.