Sute de mii de bucureşteni riscă să rămână în frig la iarnă sau să plătească facturi uriaşe la energia termică. Deşi a trecut jumătate de an, şefii de la RADET nu au aprobat încă un plan pentru verificarea şi reparea instalaţiilor de furnizare a energiei termice. Motivul? Nu sunt bani, iar instituţia a ajuns să aibă datorii de aproape 220 de milioane de euro, potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei. Soluţia ar fi fuziunea regiei cu ELCEN, însă edilii responsabili nu fac faţă situaţiei.
Angajaţii RADET stau pe tuşă în loc să repare instalaţiile de furnizare a energiei termice aşa cum ar fi normal. Însă aceştia susţin că nu au ce face pentru că regia nu le pune la dispoziţie ţevi de schimb sau robineţi pentru avarii. La rândul lor, şefii RADET se plâng că instituţia a rămas fără bani. Curtea de Conturi a pus poprire pe aproximativ 85% din banii Regiei, iar singura soluţie la problemă, fuziunea cu compania ELCEN, se lasă aşteptată.
„Dacă se făcea unirea de anul trecut din toamnă, se ștergeau datoriile și nu mai eram în această situație, să nu putem întreține sistemul de termoficare. Abia sunt bani de salarii acum”, a precizat unul dintre şefii RADET.
Astfel, bucureştenii n-ar trebui să se mire dacă la iarnă facturile se vor majora semnificativ sau dacă nu vor avea deloc căldură în locuinţe.
Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, viceprimarul Marcel Nicolaescu, responsabil de fuziunea RADET cu ELCEN a dat zeci de termene pentru finalizarea demersurilor până în ultima zi în funcţie. Acum, poziţia este ocupată de Richard Vicenţiu de la PPDD, iar problema a rămas tot nerezolvată.
În plus, mai mulţi şefi ai instituţiei au fost denunţaţi la DNA pentru că ar fi susţinut unele societăţi comerciale în schimbul unor sume de bani încasate. Astfel, furturile s-au ţinut lanţ la regie. Iar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a reclamat devalizarea companiei abia în 2012, deşi fusese ales încă din 2008. În prezent, RADET are datorii de aproape 220 de milioane de euro.