Bucureștean obligat să plătească bacșiș în Centrul Vechi. Avertismentul ANPC

Publicat: 12 06. 2024, 19:40
Actualizat: 12 06. 2024, 19:41
Foto simbol: Pixabay

Pățania unui bucureștean care a fost obligat să plătească bacșișul scris pe nota de plată a ajuns în atenție celor de la Protecția Consumatorului. Reprezentanții ANPC sfătuiesc românii să fie foarte atenți atunci când plătesc nota la un restaurant și că este important să își cunoască drepturile.

Bacșiș, plătit de două ori

Legea privind introducerea bacșișului pe nota de plată a fost introdusă anul trecut. Astfel, clienții care plătesc cu cardul pot lasă și ei bacșiș. Dar, există cazuri în care românii ajung să lase de două ori bacșiș, fără să fie anunțați, conform Cancan.

De aceea, ANPC a studiat și cazul bucureșteanului care a fost obligat să plătească bacșișul de pe nota de la plată după ce a mâncat la Taverna Covaci din Centrul Vechi din București. El a comandat un mix grill, pentru 4 persoane, de 299,90 lei, o salată de varză albă, de 19,90 de lei și 5 turte, de 19,50 de lei. Pe nota de plată i-a venit suma de 495,60 de lei. A ales să achite nota prin card și voia a ales să lase bacșiș, iar după ce a verificat bonul a observat că ospătarul a trecut bacșișul de 10% din nota finală, adică 45 de lei, dar nu l-a informat. Astfel, bărbatul a plătit bacșiș de două ori.

Avertismentul ANPC

ANPC avertizează românii să verifice bonul fiscal pentru a vedea dacă bacșișul a fost inclus sau nu. Pe bon trebuie să se regăsească nivelul bacșișului, între 0-15% din valoarea totală a consumației.

„Fiți atenți la bonul fiscal când consumați la Taverna Covaci. Altfel, riscați să plătiți bacșiș de două ori: o dată pe bonul fiscal cu cardul, fără a fi informați, și a doua oară cash, din obișnuință sau din politețe. Ce trebuie să știți despre bacșiș? Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor».

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinată alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului. Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacşiş». În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta”, se arată în mesajul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.