Preturi mari, pretentii si conditii deplorabile. Celebrele cluburi de la malul mării Fratelli şi Breeze au fost închise temporar. Inspectorii au gasit mâncare expirată de mult timp, dar şi vitrine frigorifice cu mucegai, potrivit B1 TV.
Inspectorii de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor au descoperit nereguli grave în bucătăriile cluburilor Fratelli şi Breeze de pe litoral, fapt care a dus la oprirea temporară a activităţii celor două localuri. La controlul efectuat în Mamaia, inspectorii au descoperit peste 20 de abateri de la normele legale.
Printre altele, inspectorii ANPC au găsit la vânzare îngheţată cu data-limită de consum depăşită sau preparate culinare pregătite cu mai multe zile în urmă. Totul era depozitat în vitrine frigorifice „neigienizate, cu grătare şi ventilatoare ruginite, chedere deteriorate şi cu urme de mucegai”.
Mai mult, s-a constatat „existenţa muştelor şi lipsa dotării cu aparate împotriva insectelor”. În plus, unul dintre cluburi închiria clienţilor „şezlonguri neigienizate şi pătate”, potrivit autorităţilor.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat că măsura luată împotriva celor două cluburi este una de bază, dintre cele mai mici care se pot aplica atunci când sunt descoperite nereguli atât de grave
După cemembrii Clubului Oamenilor de Afaceri Liberal au catalogat acţiunea ANPC ca fiind una abuzivă, Paul Anghel a explicat că aceste cluburi trebuie să aplice în bucătăriile proprii standarde de calitate foarte ridicate, însă inspectorii ANPC au descoperit multe nereguli grave la cele două cluburi din Mamaia.
„Am aşteptarea ca în momentul în care e un club de fiţe şi ceea ce se întâmplă în bucătărie să fie la nişte standarde foarte ridicate. Din nefericire, există situaţii şi aici în Bucureşti şi acolo (pe litoral, n.r.), la cluburile de fiţe, existau produse aflate în afara datei-limită de consum, cu data durabilităţii minimale expirate, existau produse neetichetate, existau produse cu modificări organoleptice, marea majoritate a preparatelor din carne erau congelate, decongelate şi recongelate şi aşa mai departe. În momentul în care se oferă clienţilor, sigur că arată bine, dar ce e în spate trebuie verificat”, a declarat Paul Anghel, director general Protecția Consumatorului.
La rândul lui, Sorin Mierlea, preşedintele Infocons, susţine că politica aplicării unor amenzi mai ales în cazul cluburilor cu mare rulaj financiar nu este una potrivită şi că numai suspendarea sau închiderea activităţii unor astfel de localuri are efectul scontat.
ANPC anunța, în 19 iulie, că valoarea totală a amenzilor aplicate pentru abateri constatate la operatori economici în mai multe stațiuni românești de la Marea Neagră, în primele zece zile de activitate a Comandamentului Litoral, a depășit un milion de lei. Printre neregulile constatate se numără deficiențe la etichetarea produselor, nerespectarea condițiilor de igienă în unități de alimentație publică sau cazare turistică, dar și practici comerciale înșelătoare, transmiteNews.ro.
În primele zece zile de activitate ale Comandamentului Litoral,inspectorii au verificat 322 de operatori economici, din Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costineşti şi Mamaia, și au fost constatate 268 dintre aceştia (83%). Au fost aplicate 386 de sancțiuni,iar dintre aceste 233 sunt avertismente și 153 sunt amenzi contravenționale, în valoare de 1.063.000 lei. Mai mult decât atât, au fostdispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.
Ulterior, în 24 iulie, tot ANPC anunța că activitatea Comandamentului Litoral merge mai departe, iar activitatea cluburilor Breeze și Fratelli a fost oprită temporar.