Brexitul, răfuiala americanilor cu nemții. Hostiuc: România, împărţită între interesele economice ale Germaniei şi interesele politice şi militare ale SUA
Ecoul Brexitului traversează oceanul. Americanii își freacă mâinile de bucurie după ce britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană, susține Cristian Hostiuc. Jurnalistul ZF este de părere că influența pe care Germania o căpătase pe toate fronturile era greu de acceptat pentru SUA, iar ieșirea Marii Britanii din UE va destabiliza economia nemților.
“Este o înfrângere pentru Germania, care până acum a fost marele câştigător economic al Uniunii Europene. Nicio altă ţară nu a câştigat mai mult din zona euro şi din extinderea către est a Europei vestice. În două decenii, Germania a creat din Uniunea Europeană un bloc economic de 17.000 de miliarde de euro pe an, peste Statele Unite, care au aproximativ 16.500 de miliarde de euro.
Treptat Germania a trecut de la influenţa economică către influenţa politică şi militară, ceea ce i-a iritat pe americani. Timp de 40 de ani America a reconstruit Europa şi i-a definit liniile politice şi militare strategice.După ’90, odată cu reunificarea, Germania a ridicat glasul, reuşind să îşi facă simţită vocea în Europa şi în NATO.
Americanii nu puteau accepta acest lucru”, scrie Hostiuc într-un articol pentru Ziarul Financiar.
Americanii au făcut într-un deceniu trei breșe în UE, șubrezind poziția Germaniei:
- Criza, începută la ei în 2008, au transfarat-o peste noapte în Uniunea Europeană prin intermediul Greciei.
- A doua breşă a fost în Siria, respectiv migraţia. Americanii au plecat din Marea Mediterană şi au lăsat liber exportul sirienilor în Europa. Nemţii s-au trezit cu o mare problemă pe cap
- A treia breşă este votul din Marea Britanie.
“Acum americanii, alături de englezi, care trebuie să revină în axa Washington – Londra, câştigătoarea celui de-al Doilea Război Mondial, pot echilibra balanţa de forţe din Uniunea Europeană, nelăsând Germania să capete viteză”, mai scrie jurnalistul ZF.
România este și ea afectată de Brexit și jocul politic între cel două țări. Pe de o parte “interesele economice sunt către Uniunea Europeană şi către Germania”, iar pe de altă parte “interesele politice şi militare sunt către Statele Unite”.
“Să nu se despartă apele şi la noi, să votăm între Germania şi UE sau America şi Anglia”, conchide Hostiuc.