BRD Pensii, după scandalul delapidării unui fond de pensii private: „Activele participanților nu sunt afectate. Suma a fost deja acoperită de acționari”

Publicat: 30 06. 2022, 14:16
Actualizat: 02 07. 2022, 20:55
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Poliția Capitalei a transmis, joi dimineață, că face percheziții în 12 județe și în Capitală, într-un dosar de delapidare la un fond de pensii privat, în care mai mulți angajați au sustras peste 23 milioane de lei din conturile companiei pentru uz personal.

Potrivit Economedia.ro, în dosar este vizat administratorul fondului de pensii private BRD Pensii și Alina Cecilia Andreescu, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, care a fost concediată încă din luna mai.

BRD Pensii a transmis că acționarii companiei au acoperit suma vizată de investigație și că banii clienților deținători de pensie privată nu au fost afectați, aceștia fiind separați de conturile administratorului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancțiuni fără precedent, printre care amenzi și retrageri de avize pentru conducerea societății BRD Pensii.

ASF a descoperit atunci că directorul general înregistra în contabilitate tranzacții care nu aveau la bază documente justificative.

BRD Pensii: Acționarii au acoperit deja suma vizată

BRD Pensii, fondul vizat de investigație, a transmis la solicitarea Economedia că activele participanților la fondul de pensii private nu sunt afectate.

Totodată, compania susține că a formulat o plângere penală și că acționarii au acoperit deja suma afectată. Potrivit reprezentanților BRD, deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

„ Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal. Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație”.

De asemenea, mai precizează că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație.