BOR Pelerinaj SRL. Biserica își selectează enoriașii care vor să ajungă la mormântul lui Arsenie Boca: "Ca şi instituţie ce suntem, ne rezervăm şi noi dreptul de a ne selecta clienţii. Atâta tot!"

Publicat: 14 09. 2015, 15:33

Minunile din grădina Bisericii Ortodoxe Române nu contenesc să uimescă. Oamenii domnului fac afaceri cu lumânări, cumpără microhidroentrale, terenuri și imobile, dar cel mai bun profit îl au însă de pe urma pelerinajelor. Cel mai în vogă este cel de la Prislop, la mormântul lui Arsenie Boca.

Și pentru că oamenii se înghesuie să prindă un loc în excursiile organizate de preoți, aceștia au început să își selecteze clientela.

În acest context, scriitorul şi publicistul vrâncean Corneliu Stanciu, colaborator voluntar al Ziarului de Vrancea, la rubrica “De la lume adunate şi-napoi la lume date”, a relatat o păţanie al cărei personaj s-a găsit să fie, involuntar, chiar domnia sa, scrie romaniacurata.ro

Stanciu povestește într-un editorial pentru sursa citată cum a fost inclus pe “lista neagră a bisercii”, neputând astfel să ajungă la mormântul părintelui Arsenie Boca.

De curând, semnatarul acestor rânduri a dorit să se înscrie la Centrul de Pelerinaj de pe lângă Episcopia Buzăului şi Vrancei, la o excursie la Mănăstirea Prislop, la mormântul Sfântului Ardealului, părintele Arsenie Boca. Scopul meu, ca simplu mirean, a fost să revăd meleagurile copilăriei, îndeosebi Ţinutul Făgăraşului, pe care nu le-am revăzut demult. Toate bune şi la locul lor, până când, după două zile de la înscriere, am dorit să achit costul pelerinajului, de 160 de lei, la reprezentantul acestui centru de pelerinaj, în persoana domnului Adrian Beteringhe, organizator al excursiei, care are biroul la Protoieria Focşani, de pe strada Liniştei.

Cu câteva ore înainte de a mă prezenta pentru depunerea banilor, am fost sunat de către acest funcţionar, care mi-a comunicat că, citez: “sfânta biserică îşi revendică dreptul de a selecta enoriaşii care vor putea fi admişi în acest pelerinaj. Dumneavoastră, din păcate, sunteţi pe lista neagră (sîc!), pentru că semnătura vă apare în paginile Ziarului de Vrancea”.

Am încercat să explic că eu, în rubrica mea, nu m-am ocupat (încă) de păcatele ştiute şi neştiute ale reprezentanţilor lui Doamne – Doamne pe pământ. Am scris, până acum, despre alte subiecte mai neortodoxe, care au interesat urbea noastră. Dar, dacă va trebui, peniţa mea va fi prezentă, ca întotdeauna. O singură întrebare am, citându-l pe marele scriitor Henryk Sienkiewicz: Quo vadis, Domine? (Încotro, Doamne?). La eventualele comentarii la libera alegere a cititorilor, credincioşi convinşi sau liber – cugetători. Doamne, apără!”.

Indignaţi de această situaţie, jurnaliștii din vrancea au solicitat un punct de vedere de la Centrul de Pelerinaje “Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena”.  Reprezentanții au explicat că Centrul de pelerinaje al Arhiepiscopiei “are dreptul de a-şi selecta clienţii”, iar “persoanele care lucrează la Ziarul de Vrancea nu pot avea statutul de pelerini”.

  “Dânsul a recunoscut că este un colaborator de-al dumneavoastră.  (…) Ca şi instituţie ce suntem, ne rezervăm şi noi dreptul de a ne selecta clienţii. Atâta tot!. (…) Şi noi am fost intrigaţi de articolele dvs, de modul de exprimare la adresa arhiepiscopiei şi a conducerii. Ştiu că aveţi nişte articole defăimătoare la adresa instituţiei noastre“, a spus reprezentantul instituției Domnului.

Acesta a mai susţinut în continuare că publicistului i s-ar fi refuzat plecarea în pelerinaj pe motiv că ar fi dorit să scrie un eventual articol despre experienţa sa şi nu s-a vrut ca “ceilalţi pelerini să fie deranjaţi din starea de rugăciune pe care o presupune un asemenea moment“.