BOR nu este de acord ca lingurița de unică folosință să fie folosită la împărtășanie ca măsură pentru evitarea infecției cu COVID-19

BOR nu este de acord ca lingurița de unică folosință să fie folosită la împărtășanie ca măsură pentru evitarea infecției cu COVID-19
Foto: basilica.ro

Patriarhia Română a reacționat sâmbătă după ce INSP a recomandat, printre măsurile de siguranță impuse pentru stoparea răspândirii COVID-19, ca în timpul împărtășaniei să fie folosite linguriţe şi pahare de unică folosinţă.

În acest sens BOR a precizat că odată cu redeschiderea lăcaşurilor de cult, recomandările INSP vor fi respectate cu stricteţe, mai puțin cea referitoare la împărtășanie. Potrivit reprezentanților Patriarhiei Române, aceasta este o problemă care vizează exclusiv Biserica.

„Redeschiderea lăcaşelor de cult ţine de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieţii fiind esenţială. Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija faţă de noi înşine şi de ceilalţi vor fi respectate riguros de toţi oamenii cu bună-cuviinţă. Biserica Ortodoxă Română şi toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înţelegerea situaţiei create de epidemie şi, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparaţie. Problema Sfintei Împărtăşanii şi a împărtăşirii credincioşilor este una care aparţine însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune şi în spiritul fidelităţii faţă de tradiţia liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioşilor, în contextul pandemiei, la miezul vieţii creştine: Sfânta Împărtăşanie”, se arată într-un comunicat transmis de BOR.

Recomandările INSP referitoare la desfășurarea slujbelor

Reacția BOR are loc după ce INSP a publicat o serie de recomandări în contextul relaxării restricțiilor după data de 15 mai. Printre măsurile propuse se numără și cele referitoare la redeschiderea bisericilor în contextul stării de alertă.

Potrivit propunerilor făcute în acest sens, accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.

INSP recomandă ca împărtășania să se evite în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.

Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș

Alte precauțiuni speciale referitoare la desfășurarea slujbelor includ evitarea atingerii sau sărutării obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele; Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Marcel Vela:BORtrebuie să facă o analiză obiectivă

Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat căredeschiderea bisericilortrebuie gândită foarte bine pentru că este vorba de persoane în vârstă, vulnerabile în fața virusului. Ministrul a susţinut că preoții trebuie să facă o analiză foarte riguroasă în acest sens înainte de a lăsa oamenii să vină la slujbe.

„La biserică, în general, merg persoane de o anumită categorie de vârstă. Sunt persoane vulnerabile, trebuie gândit foarte bine, dacă nu cumva există riscul de infecţie în prima fază.

Biserica şi preoţii au fost foarte riguroşi de Paşte, acum biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă, să vedem ce putem face”, a spus Marcel Vela.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`