BOR: Monahul sau clericul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat încalcă regulile Bisericii

BOR: Monahul sau clericul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat încalcă regulile Bisericii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Monahul sau clericul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat încalcă regulile Bisericii și „va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”. Consistoriul eparhial reprezintă o instanță disciplinară și de judecată în orânduirea BOR, anunță BOR într-o serie de îndrumări pentru credincioșii care votează.

BOR nu recomandă susținerea vreunui partid

„Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate.

În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din acest an, (Sfântul Sinod-n.red.) recomandă credincioșilor Bisericii” o serie de criterii orientative.

Între altele, candidații trebuie să facă dovada manifestării „credinței în Dumnezeu și a responsabilității faţă de comunitate”, dar și a respectului „pentru persoana umană şi promovarea culturii vieţii, promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat şi femeie, menită să conceapă alte vieți, implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării”, se mai arată în documentul publicat de basilica.ro.

Îndreptarul BOR mai prevede că monahul sau clericul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat încalcă regulile Bisericii și „va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viața monahală.

Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”. Consistoriul eparhial reprezintă o instanță disciplinară și de judecată în orânduirea BOR.

Acest consistoriu poate decide să dea doar un avertisment verbal, iar dacă fapta e mai gravă, canonisire sau caterisire. În general, canonisirea la o mănăstire de penitență durează între o săptămână și șase luni. Caterisirea echivalează cu excluderea din viața preoțească sau monahală.

Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral prevede, însă, și unele excepții și permite totuși ca preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local şi consilier județean și numai în unele condiții.

Astfel, între altele, o astfel de candidatură se poate depune în „lipsa unor candidați laici ortodocși, bine pregătiți, capabili să reprezinte eficient comunitățile din care provin și în a căror componență intră credincioși ortodocși” sau în cazul susținerii publice „pe plan local a unui partid politic de către deservenții altor culte sau organizații religioase”. În orice caz, preoții și diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie