BOR CONFIRMĂ: Slujba de Florii şi cea a Învierii vor fi săvârşite în biserici, FĂRĂ credincioşi. Oamenii, încurajaţi să cânte de la balcoane…

BOR CONFIRMĂ: Slujba de Florii şi cea a Învierii vor fi săvârşite în biserici, FĂRĂ credincioşi. Oamenii, încurajaţi să cânte de la balcoane…
Foto: basilica.ro

Sărbători pascale fără precedent în lumea creştină, din cauza pandemiei. În ciuda dorinţei multor credincioşi ca bisericile să fie deschise în noaptea Învierii, BOR anunţă că va respecta normele impuse de starea de urgenţă, iar slujbele vor fi ţinute fără credincioşi.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, VasileBănescu, adeclarat, marți, la Antena 3, că în condiţiile aspre ale actualelor reglementări atâtslujbade Florii cât şi cea a Învierii, vor fi săvârşite cuuşile bisericilor închise.

„Nu s-a emis un comunicat oficial al Patriarhiei Române, dar am putut estimaastăzi, solicitat fiind cu câteva întrebări, următorul fapt:în condițiile menținerii actualelor reglementări valabile în stareade urgență, în absența unor modificări ale acestor reglementări sau derogări de la ele, slujbele din perioada următoare, așadar inclusivslujbade Florii și cea a Învierii, vor fi săvârșite în biserici de către preoți. Din nefericire, fără participarea fizică a credincioșilor”, a spus Vasile Bănescu.

Credincioșii sunt îndrumați să urmărească slujbele pe internet sau la televizor, să aprindă o lumânare sau o candelă la miezul nopții și să spună „Hristos a înviat” de acasă.

„Hristos a înviat” care va răsuna în case sau pe balcoane

„Participarea sufletească, rugăciunea comună din timpul slujbei de Înviere, inclusiv cântarea „Hristos a înviat” care va răsuna în case sau pe balcoane, ne vor uni intens în aceeași comunitate de credință, speranță și dragoste creștină.”a anunţat Patriarhia Română.

Cu privire la împărţirea sfintelor paşti, tradiţie la care credincioşii ortodocşi români ţin foarte mult, Bănescu a declarat că va fi reglementat de fiecare eparhie în parte.

„Fiecare eparhie din cadrul Patriarhiei Române găsește soluțiile cele mai potrivite pentru a oferi credincioșilor măcar acest lucru la care foarte mulți dintre ei țin, anume primirea acestor Paști.

În Arhiepiscopia Bucureștilor încă nu s-a comunicat soluția concretă”, a mai spus Bănescu.

La Cluj, paştele se dă în ţiplă

Mitropolia Clujului a reglementat luni că paştile nu se vor distribui la biserică, ci vor fi trimise acasă la credincioşii care le solicită. De asemenea, ca măsură de precauţie, mitropolitul Andrei a cerut ca pentru prescuri să se folosească chifle ambalate în plastic direct de brutării.

Şi alte eparhii din ţară s-au mobilizat ca în echipe de maxim trei persoane să distribuie la casele oamenilor mult râvnitele paşti.

Peste 30.000 de polițiști și militari se vor asigura că vom respecta ordonanțele militare în noaptea de Înviere și nu vom merge să luăm lumină, iar oficialii sunt pregătiți să suplimenteze forțele, dacă va fi nevoie.

Paştele ortodox este celebrat pe 19 aprilie, cu o săptămână înainte, pe 12 aprilie fiind celebrate Floriile la ortodocşi şi Paştele la credincioşii de rit catolic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`