În prezent, în România, slujba de înmormântare pentru persoanele decedate de COVID-19 se desfășoară în condiții speciale, impuse de la Ministerul Sănătății. Pe fondul nemulțumirii familiilor îndoliate, Patriarhia a luat atitudine.
După ce IPS Teodosie a criticat dur modul în care se desfășoară în România înmormântările, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a comentat pe marginea acestui subiect.
În opinia reprezentantului BOR, „umanitatea și demnitatea” ar trebui menținute.
„Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de COVID, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut.
Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă. Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt”, a declarat Bănescu la Digi24.
Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că legea ar urma să fie modificată.
„Dacă la început lucrurile nu erau clare. Ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.
Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii”, a precizat Arafat la Antena 3.
În prezent, potrivit legii în vigoare, persoana decedată este introdusă în sicriu dezbrăcată, într-un sac, cu capacul sigilat. Defunctul nu beneficiază de priveghi, sicriul nu poate fi introdus în biseric[, iar limita de participanți la înmormântare este de 15 persoane.