BOR cere modificarea urgentă a legii cu privire la înmormântările persoanelor decedate de COVID

BOR cere modificarea urgentă a legii cu privire la înmormântările persoanelor decedate de COVID
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În prezent, în România, slujba de înmormântare pentru persoanele decedate de COVID-19 se desfășoară în condiții speciale, impuse de la Ministerul Sănătății. Pe fondul nemulțumirii familiilor îndoliate, Patriarhia a luat atitudine.

După ce IPS Teodosie a criticat dur modul în care se desfășoară în România înmormântările, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a comentat pe marginea acestui subiect.

În opinia reprezentantului BOR, „umanitatea și demnitatea” ar trebui menținute.

„Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de COVID, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut.

Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă. Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt”, a declarat Bănescu la Digi24.

Red Arafat, de acord cu Patriarhia

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că legea ar urma să fie modificată.

„Dacă la început lucrurile nu erau clare. Ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii”, a precizat Arafat la Antena 3.

În prezent, potrivit legii în vigoare, persoana decedată este introdusă în sicriu dezbrăcată, într-un sac, cu capacul sigilat. Defunctul nu beneficiază de priveghi, sicriul nu poate fi introdus în biseric[, iar limita de participanți la înmormântare este de 15 persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară