Bombă în rechizitoriu DNA privind decontările fictive de la CNAS: Apare numele fostului director SRI, George Maior

Bombă în rechizitoriu DNA privind decontările fictive de la CNAS: Apare numele fostului director SRI, George Maior

De la oră la alta apar noi informații în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu! Procurorii au pus pe masa judecătorilor dovezi despre legăturile strânse dintre Sergiu Ciobanu, apropiatul lui George Maior, fostul șef SRI, si Marian Burcea, directorul CNAS, demis vineri de Tudose după ce a fost reținut.

De altfel, în referatul cu propunere de arestare preventivă apare informația că un funcționar de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a fost amenințat cu arma în sediu ca să accepte mita pentru decontări fictive. Şi asta nu e tot! Dintr-o interceptare ar reieşi faptul că numirea șefului CNAS ar fi avut la bază "relaţiile bune dintre acesta şi Liviu Dragnea.
Interceptările incendiare scot la iveală modul mafiot în care erau împărţite contractele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către firme private prietene. Potrivit DNA, şefi din cadrul CNAS ar fi perceput comisioane de până la 20% din valoarea contractelor acordate.

"Sumele de bani pretinse au fost cuantificate în forma unui procent de 10-20 la sută din decontările lunare ale societăţii comerciale.. (..) din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, adică circa 10-20% din suma de 300.000 lei/lună, respectiv 30.000-60.000 lei/lună", arată procurorii DNA.

Aceleași interceptări arată că fostul consilier al celui care a fost şef SRI, George Maior – Sergiu Ciobanu – se folosea de numele fostului șef al serviciului secret susținând chiar că acesta este nașul lui. De altfel, potrivit DNA, Ciobanu ar fi fost cel care a pus în legătură oficialii CNAS şi firmele private.

Nicolae -Sergiu Ciobanu: "Actualul ambasador al Românei în SUA este naşul meu. El este căsătorit şi el cu o doamnă. Acea doamnă l-a cărat pe Burcea în spate din 2004. L-a promovat, ba acolo, ba la Casa OPSNAJ, ba la Casa nu știu ce. Burcea în sus, Burcea în jos, Bur… El i-a făcut tot, el i-a făcut operații, el a făcut tot, înțelegi? (…) Eu lucrez cu…. din anul 2000 cu Maior, cu Maior ăsta. El când a fost numit la SRI, eu am fost primul lui consilier, prim-consilier al directorului SRI. Deci, eu am plecat pentru că n-au vrut să… Toți au avut probleme ca să fie ajutați, printre care și Burcea. Să ajungă la Casă, ar trebui să ajungă și el la mine. Eu l-am împrietenit cu familia…", se arată în rechizitoriul DNA.

Mai mult, Ciobanu ar fi cerut anumite sume de bani pentru a facilita o primă discuţie între reprezentanţii firmelor şi conducerea CNAS.

"După ce a lămurit problema modalităţii în care urma să o ajute pe (martor denunţător în dosar) , inculpatul a pretins suma de 2.000 de euro, utilizând eufemismele sfat şi, resptiv, împrumut: Eu am un motiv pentru care am..al doilea motiv pentru care am plecat, eu am luat..am o investiţie din 2010.." Care decât mi-a mâncat bani şi nu am reuşit să o finalizez", mai arată procurorii.

Conform interceptărilor, un funcționar al CNAS mărturisește că funcționari din CNAS erau amenințați cu arma.

Funcţionar CNAS : "Bă, vrei să-ți arăt acte de la IGPR, că a venit cu pistolul să ne împuște, că l-am reziliat și că n-am vrut să luăm șpagă? În Ministerul Transporturilor aveam și era păzit, obiectiv militar de jandarmi. Și îți arăt actele că s-au dus cu percheziție să ia armele, că ne caută să ne împuște, că de ce n-am vrut să luăm șpagă și l-am reziliat. Și acum e în contract cu Casa….."

Pe de altă parte, în altă înregistrare, șefului Serviciului Antifraudă din CNAS, reținut de procurorii DNA în dosarul decontărilor fictive de 3 milioane de euro, spune că 80 la suta din bugetul pentru îngrijirea persoanelor la domiciliu este fraudat.

Dosarul a prins contur în urma unui denunţ făcut de o societate care a reclamat faptul că nu mai facea faţă şpăgilor care îi erau solicitate pentru a putea încheia contracte. Procurorii DNA au folosit pentru instrumentarea acestui dosar investigatori sub acoperire.

Din refereratul DNA mai reiese că Marian Burcea ar fost numit la şefia CNAS în baza relaţiilor pe care le-ar fi avut cu un lider politic. Liviu Dragnea este numele vehiculat în presă, însa șeful PSD a negat totul. (Detalii AICI)

"Nu eu l-am propus pe domnul Burcea, asta nu înseamnă că am avut sau am o părere proastă despre dumnealui, dar dacă anchetatorii au ajuns la această concluzie, să meargă pe această linie. Nu există niciun fel de influenţă a mea în propunea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sănătate. Mai mult nu vreau să comentez despre ce este în dosar, pentru că nu ştiu", s-a apărat Dragnea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie