Bolnavii de cancer, îmbulzeală la Institutul Oncologic. Cum explică oficialii nefericitul episod (FOTO)

Bolnavii de cancer au luat cu asalt Institutul Oncologic din București, în dimineața zilei de miercuri. În data de 20 mai, la 6 zile din momentul în care au intrat în vigoare măsurile de relaxare în contextul COVID-19, zeci de paciențin-au mai respectat măsurile de distanțare socială, din cauza aglomerației.

O persoană care s-a aflat în curtea Institutului Oncologic din Capitală a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj emoționant, însoțit defotografii cu oamenii adunați la cozile uriașe.

„Domnule doctor Raed Arafat, domnule Orban, sunteți siguri că protocoalele anticovid-19 din spitale sunt ceea ce trebuie pentru bolnavii români? Imaginile atașate sunt de dimineață, de la Institutul Oncologic București. Ele surprind pacienții care trebuie să urmeze tratamentul, deci bolnavii de cancer, care stau cu orele la coadă pentru perfuzii și ce mai au de făcut.

Domnule Arafat, ați vorbit aseară, în emisiunea lui Ionuț Cristache, despre grupuri depistate de SRI, care urmăresc răspândirea de fake-news-uri, respectiv alterarea stării de ‘armonie’ care domnește în România. Vă asigur că fotografiile sunt reale, netrucate, făcute de unul dintre pacienții care a stat mai bine de o oră la coadă și mai avea mult până să intre în IOB. Cred că a și plecat. Omul plângea și spunea că ‘iși bat joc de noi’. Cred că se referea la dumneavoastră și la guvern. De fapt, sunt sigură.

Domnilor, nu mai dați vina pe manageri și directorii de spitale, zău așa! Sunteți oameni în toată firea, asumați-vă bune și rele! Nimic nu-i mai grețos decât un bărbat cu funcție care caută vinovați”, a notat Cristina Severin pe Facebook.

Reacția oficială a Institutului Oncologic

În urma scandalului iscat, directorul Institutului Oncologic a explicat motivele pentru care s-a ajuns în neplăcuta situație. Mai mult, acesta și-a luat angajamentul că episodul nu se va mai repeta

„Ceea ce s-a întamplat a fost o consecință a două lucruri: în primul rând, au venit mai mulți pacienți decât de obicei, din cauza faptului că s-a relaxat totul și au venit mulți pacienți pentru controale, pentru lucruri pentru care până acum au stat acasă.

Al doilea lucru e că am introdus un filtru suplimentar pentru pacienții care fac tratament în institut – și aici vorbim de peste 300 de pacienți pe zi și anume, recoltarea de teste pentru COVID.
Pentru acest lucru, pacienții trebuiau să aștepte să fie recoltați. Și de asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat și mâine nu se va mai repeta”, a declarat Bogdan Tănase pentru Digi24.

Ce sancțiuni pot primi românii dacă nu respectă noile reguli

Hotărârea privind instituirea stării de alertă pe teritoriul României oferă Guvernului pârghiile necesare pentruc a aplica măsurile de protecție și de distanțare socială, oferind totodată posibilitatea amendării celor care nu respectă regulile. Cele mai importante amenzi contravenționale pe care le pot încasa românii sunt următoarele: deplasarea în spații închise fără mască: între 500-2500 lei; părăsirea localităților fără declarație: 500-250 lei; nerespectarea izolarii la domiciliu – 1000-5000 lei; participarea la mitinguri, concerte etc – 500-2500 lei; Organizarea mitingurilor – 3000-15.000 lei; redeschiderea restaurantelor, teraselor – 2000-10000 lei.

Cu toate acestea, există persoane care vor fi exceptate de la purtarea măștii. Aceste situații sunt valabile dacă: angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor; persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana desfăşoară activitaţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.); prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii în public, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”