Bolnavi de cancer, înșelați cu medicamente „miraculoase”: Vinovatul a fost reținut
Un tânăr în vârstă de 23 de ani din Şimleu Silvaniei suspectat că a înşelat mai multe persoane bolnave de cancer vânzându-le medicamente „miraculoase” a fost reţinut, acesta fiind suspectat, totodată, că în calitate de administrator al unei firme a prejudiciat statul cu peste un milion de lei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Sălaj, Tincuţa Dumuţa, tânărul a achiziţionat pe internet domeniile „domysan.ro” şi „kanglaite.ro” şi, deşi nu avea studii medicale, a postat aici informaţii referitoare la firma pe care o administra, ca fiind un centru medical de tratare a cancerului cu ajutorul veninului de scorpion, relatează Mediafax.
„Profitând de disponibilitatea omului bolnav de a încerca orice remediu de tratare a cancerului, tânărul a livrat prin curierat, contra unor sume cuprinse între 500 – 13.000 de lei, diverse medicamente sub denumirile «Escozul» sau «Escoazul», încasând, prin virament, suma totală de 47.440 de lei. În urma cercetărilor şi după ce şi-au dat seama că «medicamentele» achiziţionate nu le sunt de ajutor în tratarea cancerului, o parte din persoanele înşelate au cooperat cu poliţia şi s-au constituit parte civilă în dosarul întocmit în cazul tânărului. Alţi «clienţi» ai acestuia au murit între timp”, a afirmat Dumuţa.
Totodată, ea a spus că tânărul este suspectat şi de faptul că, în perioada 2008-2011, în calitate de administrator al unei firme, a emis 653 de facturi către cinci firme, având ca obiect de activitate prestări servicii, vânzări sau achiziţii de bunuri, în valoare totală de 3.241.024 de lei, fără a le înregistra în contabilitate.
Contravaloarea acestor facturi a fost încasată în numerar, pe bază de chitanţă. Reprezentanţii legali ai acestor firme sunt cercetaţi de poliţişti, pentru a se stabili legalitatea şi realitatea acestor operaţiuni.
De asemenea, prezentându-se drept specialist în medicină complementară, cu diferite competenţe, în perioada 2010 – 2011 tânărul a încasat de la mai multe persoane suma de 100.005 lei, reprezentând contravaloarea de analiză a dosarelor medicale şi stabilirea diagnosticului, respectiv a tratamentului care se impunea. Suma a fost colectată în două conturi bancare, din aceasta fiind ridicată în numerar 92.513 lei.
Potrivit sursei citate, în total, prin neînregistrarea operaţiunilor în evidenţele contabile, tânărul a prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 1.221.904 lei.
Tânărul a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscală în formă continuată, înşelăciune în formă continuată şi exercitarea fără drept a unei profesii, urmând ca miercuri să fie prezentat Tribunalului Sălaj, cu propunere de arestare preventivă.