După ce au fost generate pe rețelele de socializare dezbateri aprinse în urma restaurării, Bojdeuca lui Ion Creangă a fost redeschisă publicului vineri. Un val de critici au apărut după ce Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași a publicat primele imagini cu monumentul. Mulți au reproșat că bojdeuca a fost restaurată într-un mod mult prea modern, cu prize, cu încălzire în bardosea, gresie și faianță.
La inaugurare a participat și mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, care a oficiat un ceremonial religios, scrie Agerpres.
„După câteva săptămâni de zbucium şi de zbateri din partea întregii societăţi româneşti, astăzi avem speranţa că vom face dreptate acestui simbol cultural al Iaşiului prin restaurarea acestui muzeu al nostru, al ieşenilor, primul muzeu literar din România, şi, evident, cel mai vizitat din Iaşi. Am speranţa că, odată cu finalizarea lucrărilor, consolidarea versanţilor, restaurarea Bojdeucii şi, evident, a întregului ansamblu, ieşenii şi românii vor putea să simtă această legătură între creaţia lui Creangă, prin bojdeuca lui, şi ceea ce vom lăsa ca legământ generaţiilor viitoare.
Le mulţumesc tuturor ieşenilor şi românilor pentru simţul civic de care au dat dovadă în această perioadă, asigurându-i totodată că nu vor regăsi, dacă vor vizita sau revizita Bojdeuca, nici calorifere, nici termopan, gresie sau faianţă, ci practic au fost respectate toate principiile atunci când vine vorba despre restaurarea patrimoniului cultural”, a susținut preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Odată cu redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Ţicău, vizitatorii au acces gratuit până duminică, la ora 17.00.
Valoarea întregului proiect „Călător pe Meridiane Culturale” este de 1,6 milioane de euro, din care 950.000 de euro au fost alocaţi pentru Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iaşi, din care face parte Bojdeuca, curtea şi o clădire în care funcţionează un muzeu literar. Pentru restaurarea Bojdeucii s-au cheltuit, conform declaraţiilor preşedintelui CJ Iaşi, 140.000 de euro, fără TVA.
Lucrările de intervenţie au fost realizate de IASICON SA, în baza Autorizaţiei de Construire nr. 143 din 13.02.2020, emisă de Primăria Municipiul Iaşi. Executantul a respectat în principiu prevederile proiectului nr. 290/2019 şi ale dispoziţiilor de şantier emise în timpul execuţiei lucrărilor, punând în aplicare soluţiile tehnice propuse.