Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare: Fostul viceguvernator al BNR s-a predat la Poliție

Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare: Fostul viceguvernator al BNR s-a predat la Poliție
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

UPDATE, 29 octombrie, ora 12.20 –Bogdan Olteanu s-a predat la Inspectoratul de Politiție Județean Dâmbovița pentru a fi încarcerat, au anunțat reprezentanții Poliției.

”La data de 29 octombrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, s-a prezentat un bărbat, în vârstă de 49 de ani, domiciliat în comuna Aninoasa, pe numele căruia a fost emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate.

Mandatul a fost emis de Tribunalul București, pentru o perioadă de 5 ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, faptă prevăzută de art. 291 din Codul Penal.

Acesta urmează să fie încarcerat, în vederea executării pedepsei”, a anunțat Poliția.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României și președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv, joi, la cinci ani de închisoare cu executare, informează B1 TV. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel București. În primă instanță, Bogdan Olteanu fusese condamnat la șapte ani de închisoare de judecătorii de la Tribunalul București.

Bogdan Olteanu, condamnat definitiv: Fostul președinte al Camerei Deputaților a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare

Condamnarea fostului viceguvernator a fost decisă în dosarul în care Olteanu a fost acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a interveni în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Dosarul a fost trimis în judecată în octombrie 2016. Procurorii DNA au cerutatunciTribunalului București pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru Bogdan Olteanu, aceasta fiind pedeapsa maximă pentru trafic de influență. De partea sa, fostul președinte al Camerei Deputaților a susținut în fața instanței că este nevinovat și a cerut să fie achitat.

Olteanu, condamnat pentru trafic de influență în dosarul privind numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării

Potrivit DNA, în perioada iulie – noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților,Bogdan Olteanua solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro pentru a-l influența pe Călin Popescu Tăriceanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, dar și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță.

În septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fopst numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, aflat în prezent în detenție, și-a recunoscut faptele.

În 2017, în timpul confruntării de la DNA dintre Vîntu și Olteanu, omul de afaceri a declarat: „Este adevarat că în 2008 am aranjat o întâlnire întreBogdan Olteanu, pe care-l consideram un tânăr valoros, cel mai valoros produs al politicii românești de la momentul acela, și Gelu Teodorescu, directorul Insomar. (…) I-am spus lui Olteanu că sunt dispus să finanțez campania electorală atât a lui, cât și a PNL. Domnul Olteanu mi-a spus că trebuie să-i dau un milion de euro pentru sine și un alt milion pentru domnul Tăriceanu. Eu am prezumat că milionul pentruBogdan Olteanuse referă la campania electorală a sa și a filialei Bucuresti, iar milionul pentru domnul Tăriceanu se referă la campania PNL la nivel central. (…) În ciuda simpatiei pentru Liviu Mihaiu declarata de domnulBogdan Olteanu, daca eu nu aș fi dat sumele de bani sus-menționate, Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit guvernator”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)