Procurorul general interimar, după ce Liviu Dragnea a primit permisiunea de a ieși o zi din penitenciar: ‘S-a încălcat un regulament, nu legislația primară’
Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a reacționat în scandalul permisiunii de a ieși o zi din Penitenciarul Rahova pe care ar fi obținut-o fostul lider al PSD, Liviu Dragnea.
Bogdan Licu a afirmat luni că, din ceeea ce a văzut în spațiul public, ar fi vorba despre încălcarea unui regulament, precizând că există un control declanșat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) cu privire la acest caz.
„În niciun caz nu s-a declanșat o anchetă penală. (…) Am văzut în spațiul public că s-a declanșat un control la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a declarat Licu.
De asemenea, procurorul general a fost întrebat dacă s-a autosesizat DNA cu privire la o posibilă faptă de abuz în serviciu, acesta susținând că nu a fost încălcată legislația primară, ci un regulament.
„Din câte am văzut în spațiul public, s-a încălcat un regulament. (…) S-a încălcat un regulament, nu legislație primară”, a mai spus Licu, potrivit hotnews.ro.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus, luni dimineață, că așteaptă informarea cerută de la ANP privind acordarea permisiei de o zi pentru Liviu Dragnea.
Ea a precizat că ministrul Justiției nu are niciun fel de prerogative în acordarea permisiilor pentru deținuți, dar este treaba ministrului să ceară lămuriri atunci când există semne de întrebare.
Liviu Dragnea a obținut o permisie de o zi și ar fi ieșit din închisoare joi în jurul prânzului și s-ar fi întors vineri, la ora 11.00.
Conducerea penitenciarului Rahova a fost de acord ca fostul șef PSD să fie eliberat pentru 24 de ore. Nici ANP și nici reprezentanții Penitenciarului Rahova nu au precizat dacă Liviu Dragnea a părăsit sau nu penitenciarul joi sau într-o altă zi.
Liviu Dragnea ispășește o condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare, primită în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Doar că permisia obținută de acesta a ridicat numeroase semne de întrebare în spațiul public, deoarece mai este este urmărit penal în dosarul „Tel Drum” pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Iar deținuții urmăriți și în alte cauze penale nu au dreptul la permisii.
Articolul 213 alineatul 2, litera b din Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor arată că:
„(2) Permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții se află în una dintre următoarele situații:
a) nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;
b) sunt cercetați sau urmăriți penal în alte cauze;
c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influența conduita și comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieșire din penitenciar;
d) sunt clasificați în categoria celor care prezintă risc pentru siguranța penitenciarului”.