Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Criza prețurilor la energie va ține cel puțin până în aprilie, perioadă în care ajutăm aproape pe toată lumea / Companiile, fie ele și de stat, trebuie să vândă la prețul din piață (VIDEO)

Publicat: 26 01. 2022, 17:46
Actualizat: 26 01. 2022, 17:46
Foto simbol: Pixabay

Criza prețurilor la energie este una excepțională și va dura cel puțin până în aprilie, a estimat președintele Consiliulu Concurenței, Bogdan Chirițoiu, miercuri, pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bogdan Chirițoiu (Consiliul Concurenței), pe B1 TV, despre criza prețurilor la energie

„Pentru că avem de-a face cu o criză excepțională acum, o creștere neașteptată a prețului la gaze care a dus și la o creștere la electricitate. Asta este o criză care acum va ține cel puțin până în aprilie și perioada aceasta ajutăm aproape pe toată lumea. Cu excepția marilor firme, dacă vă uitați pe textul ordonanței aprobat ieri care exceptează marii consumatori de electricitate pentru că pentru ei există alte măsuri de sprijin, în rest măsurile de sprijin adoptate anul trecut de Guvern și dezvoltate anul acesta acoperă aproape pe toți actorii economici și acoperă, iarăși, aproape toți consumatorii de electricitate și mare parte din consumatorii de gaze”, a declarat oficialul.

Bogdan Chirițoiu a amintit că deja există o lege a consumatorului vulnerabil, dar și măsuri de sprijin pentru marii consumatori de energie electrică.

„Pentru consumatorii casnici avem deja o lege a consumatorului vulnerabil. Pentru companii avem măsuri care existau deja de câtva timp, pentru firmele care sunt foarte mari consumatoare de electricitate. (…) Ajutăm acele companii care ar putea să plece din Uniunea Europeană datorită costului mare al electricității și pentru asta există o serie de măsuri de reducere de taxe verzi, sistemul acesta va continua”, a mai spus el.

Întrebat cum e posibil ca firme precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica să mărească de trei-patru ori prețul față de primăvara trecută, o situație remarcată pe B1 TV și de deputatul PSD Gabriel Zetea, președintele Consiliului Concurenței a afirmat: „Și companiile, fie ele și de stat, și cele care nu sunt de stat, trebuie – nu că pot – să vândă la prețul din piață. Ar fi incorect economic și ilegal dacă Hidroelectrica și Nuclearelectrica ar vinde sub prețul pieței. Ar însemna că favorizează pe cineva sau ar putea să însemne corupție”.