NATO și Uniunea Europeană sunt cele două organizații esențiale pentru politica externă, europeană și de securitate a României, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.
„Mulțumesc în mod deosebit Excelenței Sale domnului Klaus Iohannis, Președintele României, pentru inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București, un proiect care s-a bucurat încă de la stadiul de idee de sprijinul deplin și de îndrumarea domniei sale. De asemenea, îi mulțumesc domnului prim-ministru Florin Cîțu pentru sprijinul acordat pentru intrarea în vigoare a cadrului normativ necesar creării și funcționării centrului, precum și pentru alocarea resurselor financiare în bugetul Ministerului Afacerilor Externe astfel încât Centrul să poată să își înceapă activitatea”, a afirmat Bogdan Aurescu, luni, în deschiderea evenimentului organizat de MAE.
Referindu-se la prezența înalților reprezentanți din conducerile NATO și UE, ministrul Afacerilor Externe a scos în lumină importanța și valențele strategice ale E-ARC atât pentru România, cât și pentru cele două organizații, și partenerii lor.
„De asemenea, vreau să mulțumesc înalților reprezentanți ai conducerii Alianței Nord-Atlantice și Comisiei Europene pentru că au acceptat invitația de a participa la acest moment foarte important. Prezența dumneavoastră aici este o confirmare a importanței și valențelor strategice pe care le are Centrul nu doar pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană, pentru statele membre ale celor două organizații esențiale pentru politica externă, europeană și de securitate a României, respectiv pentru partenerii NATO și ai Uniunii Europene. Doresc pe această cale să vă mulțumesc și pentru sprijinul politic pentru această inițiativă”, a adăugat șeful MAE.
În discursul său, Președintele României a explicat că, prin crearea E-ARC, România își arată încă o dată angajamentul ferm pentru securitatea europeană și euro-atlantică, dar și capacitatea „de a promova inițiative care aduc valoare adăugată în acest scop”.La rândul său, premierul Florin Cîțu a punctat că un stat precum România „nu poate rămâne în afara marilor dezbateri” europene și euro-atlantice.