Boboteaza, ultima sărbătoare de iarnă pentru creștini: Află semnificațiile zilei în care Iisus s-a botezat în Iordan

Publicat: 06 01. 2012, 08:45
Foto: inbucovina.ro

Românii sărbătoresc joi Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale anului, pentru creştini.

Boboteaza este ultima sărbătoare de iarnă şi marchează momentul în care Iisus Hristos s-a botezat în râul Iordan, la vârsta de 30 de ani.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Boboteaza mai înseamnă şi diverse tradiţii în mai multe regiuni din ţară. 

În unele zone din ţară, de Bobotează, tinerii şi adulţii îmbracă haine ciudate şi pornesc la colindat, după lăsarea întunericului, pentru a alunga spiritele rele. Obiceiul este păstrat din bătrâni în satele bistriţene.

Tradiţia spune că de Bobotează nu se dă nimic cu împrumut, iar certurile în casă sunt interzise, pentru a avea parte de belşug în anul care tocmai a început.

Timp de trei zile, fetele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi dorm cu fire de busuioc sub pernă pentru a afla numele iubitului. Se spune că cine le va aduce apă în vis, ca să le potolească setea, acela le va fi şi ursitul.  Cele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.

În schimb, ca să afle cine le va fi soţie, tinerii se culcă exact pe locul peste care a trecut preotul când le-a intrat în case.

Preoţii nu au renunţat nici la obiceiul crucilor din gheaţă, aşezate în curţile lăcaşelor de cult, alături de vasele cu apă sfinţită. Pentru că zăpada şi temperaturile scăzute lipsesc, oamenii au fost nevoiţi să caute materie primă tocmai în inima munţilor. Dacă gheaţa este subţire, bătrânii spun că anul va fi unul neprielnic pentru agricultură.