Boala parodontală: Sfaturi DENT ESTET de la prevenire până la metode inovative de tratament

Boala parodontală: Sfaturi DENT ESTET de la prevenire până la metode inovative de tratament

Boala parodontală  este o afecțiune a gingiilor, care netratată la timp, poate duce la pierderea dinților. Această problemă dentară afectează populația la nivel global și este tot mai des întâlnită în rândul tinerilor. Inflamația este cauzată de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului, în lipsa unei igiene orală adecvate, iar într-o primă fază, pacienții pot observa înroșirea sau sângerarea gingiilor la periaj. Acest aspect influențează negativ la deteriorarea structurilor de susținere ale dinților. Pe măsură ce boala avansează, osul de suport și ligamentul sunt distruse, ducând în timp la mobilitatea dentară, până la pierderea dinților.

Cauzele parodontozei

Primul factor care facilitează parodontoza este lipsa igienei orale. Într-un studiu de cercetare DENT ESTET realizat în anul 2022,  doar 56 % dintre respondenți au declarat că se spală pe dinți de 2 ori pe zi, iar periajul durează în medie 2-3 minute.  Primul semn de alarmă care ar trebui să ne trimită la medicul stomatolog  este schimbarea culorii gingiei sau chiar sângerările.

Cauza principală a bolii parodontale este reprezentată de biofilmul bacterian, adică  cumulul de microorganisme prezent la nivelul cavității orale.  Acesta poate conține bacterii atât benefice pentru menținerea echilibrului de la nivelul cavității bucale dar și bacterii patogene care, dacă rămân într-un număr mult prea mare pe suprafețele dentare sau pe suprafețele gingivale, pot produce efecte negative.

”Factorii de risc sunt mai mulți. Fumatul este unul dintre factorii principali. Totodată, anumite afecțiuni sistemice, cum ar fi diabetul zaharat, influențează destul de mult rata de progresie a bolii parodontale. Diabetul zaharat ne poate complica tratamentul sau poate influența rezultatele obținute, deoarece acesta poate să scadă capacitatea de vindecare a țesuturilor. Acestea se pot regenera sau se pot vindeca într-un ritm mai lent. Stresul este, de asemenea, un factor foarte important care poate predispune la boală parodontală”.dr. Constantin Budescu, medic stomatolog specialist în parodontologie.

Parodontoza poate apărea la orice vârstă, astfel că este important să monitorizăm eventualele modificări ale gingiei. În perioadele cu schimbări hormonale, cum ar fi adolescența sau sarcina, este important să oferim o atenție deosebită gingiei și să ne adresăm medicului la cel mai mic semnal de alarmă.

Etapele de tratament

Etapele de tratament pot varia în funcție de stadiul de gravitate în care se află  pacientul.  Acestea pot fi mai mult sau mai puțin complexe.

  1. Controlul biofilmului supragingival:  În primă fază al tratamentului se realizează un control al biofilmului supragingival prin igienizare profesională.
  2. Instrumentarea subgingivală: După această etapă, medicul încearcă să îndepărteze, pe cât posibil, biofilmul care migrează sub gingie.
  3. Terapia chirurgicală: În funcție de gravitatea problemei se poate recurge la terapia chirurgicală pentru a elimina problema.
  4. Intervenție minim invazivă cu laser: Datorită tehnologiilor moderne, în clinicile DENT ESTET intervenția poate fi minim invazivă. Laserul este introdus fără incizie subgingival, unde acționează prin microexplozii. Acestea îndepărtează selectiv țesutul de granulație, fără să afecteze țesutul sănătos.
  5. Tratament antibiotic: O soluție în lupta cu infecția generată de bacteriile din cavitatea bucală poate fi și tratamentul antibiotic.

„Avem mai multe tipuri de lasere pe care le folosim în funcție de ceea ce vrem să obținem. Și atunci putem să vorbim de lasere diodă, pe care le folosim pentru a produce sau pentru a realiza o decontaminare bacteriană. Atât la nivelul dinților sau a gingiei, cât și la nivelul întregii cavități orale. Vorbim de mucoasa obrajilor sau mucoasa limbii. Și avem și lasere mai puternice, ca să spun așa, cum ar fi Waterlase-ul, pe care îl putem folosi inclusiv pentru chirurgie și care ne poate fi de folos în anumite manopere chirurgicale, explică dr. Constantin Budescu.

Clinicile DENT ESTET au o echipă dedicată tehhnologiilor laser,  specializată într-o gamă largă de tratamente stomatologice. Aceasta include  proceduri precum albire dentară, obturații simple, endodonție, parodontologie și  bineînțeles chirurgie, toate beneficiind de ajutorul laserului în stomatologie. Laserul Waterlase al companiei americane Biolase este recunoscut pe plan mondial pentru performanțele sale avansate și este utilizat cu succes în diverse tratamente DENT ESTET.

Prevenție parodontoză

Prevenția parodontozei începe cu igiena orală riguroasă, realizată în mod normal de două ori pe zi, după principalele mese ale zilei. Este crucial să acodați timp suficinet periajului dentar și să folosiți mijloace auxiliare, cum ar fi periuțele interdentare, irigator bucal sau ața interdentară. O alimentație echilibrată joacă de asemenea un rol vital în prevenție. De asemenea, controlul periodic, realizat de minim două ori pe an în cabinetul de medicină dentară  pentru igienizare, vă poate ajuta să întrețineți dantura sănătoasă și zâmbetul strălucitor.

Echipa clinicii DENT ESTET se bucură de mentorat continuu și participă la cursuri și traininguri internaționnale pentru a oferi tratamente minim-invazive, eficiente, confortabile și de durată. Clinica este lider în România  în transformarea digitală în stomatologie și îngrijire orală, iar de 25 de ani asigură pacienților diagnostice precise, tratamente sigure, rapide și eficace.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:41 - Simona Halep, primul mesaj după eliminarea de la Hong Kong. Ce urmează pentru fostul lider WTA (FOTO)
17:33 - Virgil Guran, despre declarația lui Marcel Ciolacu, că l-ar nominaliza premier pe Ciucă, dacă ar ajunge președinte după alegeri: „Cred că de asta a zis că e bun Nicolae Ciucă” (VIDEO)
17:29 - PNL anunță „fonduri suplimentare pentru gestionarea calamităților naturale”
17:29 - „Nu am fost aici”. Mesajul zgâriat pe mai multe mașini din Capitală. Zona vizată de individul care a vandalizat autoturismele
17:21 - Ce reguli au Kate și William pentru copiii lor. Ce au voie și ce nu au voie să facă
17:11 - Diana Buzoianu, despre Mircea Geoană: Orice ieșire îl va compromite, ori prin simpla lui acțiune, ori prin colaboratorii pe care îi are alături de el. Are de dat niște răspunsuri (VIDEO)
17:00 - Vila în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner, scoasă la vânzare. Cât costă
16:52 - Daniel Fenechiu: Mircea Geoană ne dă suficiente motive ca să putem să criticăm candidatura domniei sale, ca să nu fie nevoie să inventăm lucruri sau să generăm campanii de dezinformare (VIDEO)
16:51 - Cu cine ar face PSD coaliție după alegeri? Laurențiu Gîdei: Rămâne PNL-ul, rămâne UDMR-ul și poate, ulterior, ar fi cazul să discutăm și cu cei de la USR. Exclus cu AUR, exclus cu partidul lui Șoșoacă (VIDEO)
16:41 - Pauză de cafea la benzinărie. Reacția unei paciente care a așteptat aproape jumătate de oră în ambulanță