Boala Lyme – cauze, simptome, tratament

Boala Lyme - cauze, simptome, tratament

În fiecare primăvară, când oamenii încep să iasă în parcuri sau la pădure, boala Lyme revine în atenția opiniei publice. Și pentru că s-au vehiculat diverse mituri legate de boala Lyme, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei informării corecte despre cauzele, simptomele și tratamentul care trebuie urmat atunci când vine vorba de înţepătura de căpușă.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o afecțiune transmisă prin mușcătura unui anumit tip de căpusă, care la rândul ei este infectată cu bacteria care produce boala. Este important de știut că nu toate căpuşele sunt purtătoare de această bacterie şi că nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme.

Medicii mai atrag tenția că Boala Lyme nu poate fi transmisă de la om la om, de exemplu prin atingere, sărut sau contact sexual. Aceasta nu poate fi transmisă prin aer, mâncare sau apă.

Cauzele bolii Lyme

Specialiștii spun că boala Lyme este provocata de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii provoacă boala Lyme în Statele Unite ale Americii, în timp ce Borrelia afzelii și Borrelia garinii reprezintă cauzele principale de boala Lyme în Europa și Asia.

Pentru a infecta organismul unui om sau altei viețuitoare, de regulă, căpușa trebuie să fie atașata pe pielea „gazdei” cel puțin 36 de ore, potrivit doc.ro.

Factori de risc

Principalii factor de risc sunt contactul cu solul, frunzele și vegetația, în special în lunile mai, iunie și iulie, când căpușele nu sunt înca mature și sunt greu de observat.

Căpușele sunt mici și pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpușele tinere au dimensiunea unei semințe de mac. Fiind atât de mici, oamenii nici nu le obsercă, iar înțepătura lor poate fi inițial confundată cu cea a unui țănțar sau orice altă insectă. Se știe însă că infecția cauzată de acestea este cu mult mai gravă decât a insectelor de care ne ferim în mod normal.

De aceea este recomandat ca atunci când o persoană merge în locuri împădurite, cu multă vegetație, să poarte o ținută adecvată, adică încălțăminte care acoperă întrega talpă (nu sandale sau papuci), pantaloni lungi, șosete, tricouri cu mânecă lungă, o pălărie sau căciulă și mânuși. De asemenea, poate folosi un spray sau o cremă împotriva insectelor.

Dacă există animale de companie, acestea trebuiesc deparazitate frecvent.

Simptomele bolii Lyme

Semnele și simptomele bolii Lyme pot varia. Primul semn este un eritem asemănător cu cel provenit de la o înțepătură de țânțar și mai nimeni nu ia în seamă, așteptând să treacă de la sine. Doar că, boala Lyme, dacă este lăsată netratată, poate produce o gamă largă de simptome, în funcție de stadiul de infecție. Printre acestea se numără inflamațiile articulare cronice, în special în zona genunchilor, simptome neurologice, afecțiuni cognitive cum ar fi probleme de memorie și bătăi neregulate ale inimii.

Stadiile bolii Lyme

Este important ca pacientul să ceara imediat îngrijiri medicale dacă observă oricare dintre aceste simptome.

Potrivit medicilor, există trei stadii de manifestare a bolii Lyme. În primul stadiu, semnele apar la câteva zile după infectare și se manifestă printr-o erupție roșie extinsă, circulară. De asemenea, pot apărea simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupții cutanate. Se va observa în acest caz o lipsă de energie, dureri de cap, dar pot părea și durerile musculare și articulare.

Dacă persoana nu observă sau nu dă importanță acestor simptome și astfel nu se diagnostichează din timp boala, se trece la stadiul doi. În această etapă, care apare în câteva săptămâni sau luni de la infecția inițiala, pot apărea probleme cu pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima.

Simptomele pot include o erupție cutanată extinsă, adică în mai multe părți ale corpului, pentru că infecția s-a răspândit. Se resimt dureri de cap sau leșin, slăbiciune, amorțeală în brațe și picioare. Totodată, sunt probleme cu memoria și capacitatea redusă de concentrare.

Medicii spun că pot apărea conjunctivite, episoare scurte de durere, roșeață și timefiere ale articulațiilor mari, cel mai adesea în zona genunchilor. În cazuri rare, pot apărea și palpitații sau probleme cardiace.

Cel de-al treilea stadiu poate părea după luni sau chiar ani de zile după ce o perosană a fost înțepată de căpușă.

Simptomele sunt diverse, de la artrită, care afectează cel mai des genunchii până la oboseală cronică.

Un numar mic de persoane contactează artrita cronică de este cauzată de boala Lyme, care provoaca episoade recurente de umflare, roșeață și acumulare de lichid în una sau mai multe articulații.

De asemenea, vor exista amorțeală în brațe și picioare, dar și în spate. Se va semnala incapacitatea de a controla mușchii feței, vor apărea probleme cu memoria, cu inima și probleme cu vorbirea.

Cum se tratează boala Lyme

După ce a fost diagnosticată boala Lyme prin teste specifice de sânge, se începe de îndată tratamentul. Boala Lyme poate fi vindecată folosind antibiotice, dar acestea vor fi prescrise de specialist în funcție de vârsta pacientului și de manifestările prezentate.

Totuși, indiferent de cât de bine a fost aleasă schema terapeutică, pot apărea recidive, în aceste cazuri fiind necesară o a doua cură. Medicii spun că anticorpii pot persista uneori timp de mai mulți ani chiar dacă tratamentul a fost efectuat corect.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)