Deși medicina a avansat, iar oamenii au mereu la dispoziție servicii medicale de prevenție, se pare că unele boli nu sunt depistate la timp, iar numărul celor care se îmbolnăvesc crește alarmant de la un an la altul.
Numărul de cazuri de diabet va crește alarmant în următorii 30 de ani în fiecare colț al lumii dacă nu se vor adopta strategii de gestionare a bolnavilor, potrivit unui studiu global, citat de Reuters.
În prezent, 529 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, potrivit studiului condus de cercetători de la Institutul pentru Metrică şi Evaluarea Sănătăţii din cadrul Universităţii Washington din Statele Unite.
Noile estimări prevăd că numărul va crește până la peste 1,3 miliarde de cazuri în 2050. Nicio țară nu este de așteptat să înregistreze o scădere a ratei diabetului zaharat în următorii 30 de ani.
Numărul tot mai mare de persoane cu diabet este pe de o parte determinat de obezitatea în creştere şi, pe de alta, de schimbările demografice: prevalenţa este mai mare în rândul adulţilor vârstnici, potrivit studiului.
Datele din 204 ţări nu iau în considerare impactul pandemiei de COVID-19, deoarece acele cifre nu erau încă disponibile, au notat cercetătorii.
Studiul, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, face parte dintr-o serie mai extinsă despre diabet, publicată joi în jurnalul medical Lancet. Demersul face apel la sporirea strategiilor de gestionare mai eficiente şi la creşterea gradului de conştientizare asupra inegalităţii, majoritatea pacienţilor cu diabet trăind în ţări cu venituri medii şi mici unde nu pot avea acces la un tratament adecvat, scrie Ziare.com.