Boala care a făcut ravagii în culturile de castani cu fructe comestibile, învinsă după mai bine de zece ani de tratamente

Publicat: 11 10. 2023, 18:49
Sursa foto: Shutterstock

După mai bine de un deceniu de eforturi susținute, experții au reușit să recupereze culturile de castani cu fructe comestibile care erau în pragul distrugerii. Aceste plantații au fost grav afectate de o boală devastatoare provocată de o ciupercă parazită, care a deteriorat scoarța și interiorul arborilor, relatează Știrileprotv.ro.

Bătălia cu „Cancerul Castanului”

În Maramureș, peste 80% din pădurile de castani cu fructe comestibile au fost devastate de o boală cunoscută sub numele de „cancerul castanului,” declanșată de o ciupercă parazită. Eforturile de combatere a acestei boli au implicat ani de tratamente și cercetare.

Cu toate acestea, rezultatele recente ale tratamentelor au stârnit optimism în rândul specialiștilor și inginerilor silvici, iar procesul de înverzire a pădurilor cu castani a început din nou.

Pe măsură ce se restabilește sănătatea castanilor, pepiniera Valea Borcutului a început recoltarea anuală a mii de puieți, care sunt distribuiți în județele Cluj, Harghita și Covasna. Costul unui singur puieț este accesibil, de numai 90 de bani, iar cererea pentru fructele delicioase este în creștere, inclusiv pe piețele de export.

În Gorj În altă parte a țării, în Tismana, județul Gorj, plantații mari de castani cu fructe comestibile au fost de asemenea afectate de „cancerul castanului,” iar eforturile de a restabili aceste culturi sunt în curs de desfășurare pentru a proteja această specie unică.