BNR a publicat noul indice în funcţie de care se vor calcula dobânzile creditelor. Indicele înlocuieşte ROBOR şi ar avea misiunea să reducă ratele românilor, potrivit autorităților. Acesta are joi valoarea 2,36, cu un procent mult sub valoarea ROBOR, informează B1 TV.
Banca Naţională a României a anunţat că indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut. Indicele este de 2,36 la sută.
Comparativ, ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37 la sută.
BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19 din 2019, care modifică OUG 114 din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.
Noul indice se va aplica doar creditelor noi acordate populaţiei. Pentru imprumuturile aflate în derulare, românii pot depune, dacă doresc, cereri de refinanţare.
Ministrul Finanţelor spune că la cererile de refinanţare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în termen de 60 de zile.
Analiştii bancari spun că există o categorie de clienţi captivi, care nu pot să îşi refinanţeze creditele, şi anume cei care au Prima Casă. Acolo nu există legislaţie care să permitaă refinanţarea creditului. Este vorba de cel puţin 200 de mii de români cu credite în lei.
Şi tot analiştii bancari spun că diferența între ROBOR şi noul indice de referinţă calculat pe baza tranzacţiilor efective la care se vor raporta creditele în lei nu va fi suficient de mare încât să genereze nişte costuri cu mult mai mici clienţilor.
Şi cei de la Banca Naţionala a României au atras atenţia recent că dacă Guvernul va schimba modul de calcul al referinţei pentru creditele în lei, românii nu vor plăti rate cu mult mai mici.