Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an. Doctor în psihologie, despre acest concept. Ce trebuie să facă cei care se simt triști (VIDEO)

Publicat: 15 01. 2024, 20:59
Actualizat: 15 01. 2024, 21:07
Sursa foto: Freepik.com

Azi, 15 ianuarie, este Blue Monday, și e considerată cea mai tristă zi din an. Conceptul a fost lansat inițial pentru a a promova pachete turistice dar în spatele lui se află un fapt real. Este o zi în care avem diverse motive de nemulțumire: resursele de după vacanța de sărbători sunt aproape terminate, mai urmează o lună și jumătate de iarnă și dacă mai ai și alte probleme deja tabloul este unul destul de sumbru.

„Atunci când tristețea iese afară din borcan, oamenii apelează la un expert”

Eugen Dumbravă, doctor în psihologie, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, unde a dat mai multe detalii despre acest concept.

“Momentan, ne raportăm ca la o dezlegare, o dezlegare la tristețe. Mă aștept ca în anii viitori să apară dezlegări la mânie, dezlegări la frustrări de tipul X sau Y și așa mai departe. În prezent, cam așa funcționează, ca un fel de dezlegare. Uite, recunoaștem, legitimăm oamenii care chiar vor să fie triști. Aș spune doar două lucruri, cred, esențiale pentru timpul nostru din această seară. Și anume că există două categorii de oameni care se raportează la acest fenomen și la acest tip de dezlegare. Oamenii care nu au motive să fie implicați în tristeți și mă refer la oamenii care se gândesc la semenii lor, fac ceva pentru ei, au un proiect de viață, fac niște lucruri care îi bucură pe cei din jur sau pe cel de lângă el sau de lângă ea și sunt oameni care sunt vulnerabili prin superstiții, oameni care se gândesc doar la binele propriu, oameni care sunt preocupați doar de satisfacerea nevoilor lor și nimic de altceva. Această a doua categorie clar că poate fi vulnerabilă în fața unei etichete cu dezlegare la tristețe cum este ziua de astăzi. Atunci când tristețea iese afară din borcan, oamenii apelează la un expert, adică la noi”, a spus Eugen Dumbravă.

Ce trebuie să facă cei care se simt triști în această zi?

„Tristețea celuilalt sau tristețea oamenilor nu poate fi un obiect de comerț, e o durere și este absurd ca pe baza unei dureri sufletești tu să comercializezi ceva, chiar și o etichetă socială și așa mai departe. Oamenii ăia trebuie ajutați, oamenii trebuie ascultați, oamenii trebuie văzuți. Cei care se simt, într-adevăr, triști astăzi și din cauza acestei etichete, pot face niște lucruri, pot să să ia legătură cu cineva, să trimită un mesaj cuiva, pot să se gândească, să întrebe pe cineva cu care n-au mai vorbit de doi-trei ani, să ia legătura cu omul ăla. Cu siguranță, contactul și relația cu alt om sau cu alți oameni, acest tip de abordare te scoate din starea de tristețe și te îndreaptă către altceva.

Vezi și tu că alții au mai puțin decât ai tu, vezi și tu că alții au tristeți mult mai abisale decât ale tale, vezi și tu fețe care poate nu au mai văzut soarele interior de luni de zile și poate tu l-ai văzut în cursul zilei de azi, în felul ăsta te repari pe tine. Este o piesă de teatru foarte bună, v-o recomand, este și filmul făcut. Se cheamă Toc Toc și este foarte bună, și, în această piesă, oamenilor li se arată că pentru o secundă, tulburarea lor obsesiv compulsivă încetează în momentul în care ei fac ceva pentru semenul lor și în momentul în care ei fac ceva, uită de dizabilitatea lor și, de fapt, în felul ăsta își înfrâng particularitatea acelei boli. V-o recomand, este foarte bună și poate chiar pentru o seară ca asta, e bine să căutați și să o vizualizați”, a mai precizat doctorul în psihologie.