Blue Monday 2021: Azi e cea mai deprimantă zi din an. Câți români suferă de depresie

Publicat: 18 01. 2021, 14:07
sursa Foto: pixabay

Luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday” sau „Lunea Albastră”, o denumire din engleză ce desemnează cea mai deprimantă zi a anului 2021.

De ce este azi, 18 ianuarie 2021, Blue Monday, cea mai deprimantă zi din acest an

Blue Monday este sărbătorită întotdeauna în a treia zi de luni al fiecărui an, fiind considerată a fi cea mai tristă zi.

Aceasta este concluzia la care a ajuns un psiholog britanic, care a fost interesat să găsească o formulă matematică prin intermediul căreia să descopere care ar putea fi cea mai deprimantă zi din an.

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall.

A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

Mai exact, a luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Un alt motiv de depresie este reprezezntat de vacanţe, care sunt doar o amintire îndepărtată. Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

Ce este depresia

Depresia este o stare mentală de tristețe persistentă care poate afecta gândurile, comportamentul, emoțiile și starea de bine a individului. Persoanele depresive trăiesc emoții de tristețe, anxietate, lipsă de speranță, îngrijorare, neajutorare, lipsă de valoare, vinovăție, iritabilitate sau agitație, scrie iterapi.se.

Ele își pierd interesul pentru activități care înainte erau plăcute, le scade pofta de mâncare sau mănâncă excesiv, întâmpină probleme de concentrare a atenției sau de luare a deciziilor. Adesea, persoanele depresive au probleme cu somnul (insomnie sau dormit excesiv), se simt obosite, sunt lipsite de energie sau foarte agitate și pot avea acuze somatice.

Câți români suferă de depresie

În România, numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut de la 1,5% în 2014 la 5% în 2017, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Se estimează însă că numărul persoanelor nediagnosticate este mult mai mare. Specialiștii numesc depresia „boala secolului”, transmite hotnews.ro.

La nivel mondial, aproape 300 de milioane de oameni suferă de depresie, iar numărul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000.

Cum poți ajuta un apropiat care suferă de depresie

Pentru a ajuta un apropiat care suferă de depresie întreabă-l și află ce simte. Dacă îți răspunde, după ce a vorbit, asigură-l că înțelegi că e dureros și copleșitor, fără să încerci să îi corectezi sau să-i modifici sentimentele. Dacă te confrunți cu respingere și accese de furie, fă un pas înapoi și, dacă poți, întreabă persoana respectivă dacă este ok sau asigur-o că ești acolo, dacă vrea să îți spună despre ce e vorba.