Bloomberg prezintă o anchetă amplă despre scurgerile de metan din România, gazul cu efect de seră care amenință obiectivele climatice ale UE

Bloomberg prezintă o anchetă amplă despre scurgerile de metan din România, gazul cu efect de seră care amenință obiectivele climatice ale UE
Foto simbol: Pixabay

Unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră se scurge necontenit în atmoferă de la frontiera estică a Uniunii Europene, relatează Bloomberg într-un material despre scurgerile de metan din România, țara în care metanul scapă din diverse câmpuri petroliere, din conducte de gaz, din containere ruginite de depozitare și chiar și dintr-o fântână aflată lângă un loc de joacă.

Bloomberg, anchetă despre scurgerile de metan din România. Ce a găsit vânătorul de metan în țara noastră

Depistarea scurgerii de gaz – unul cu o putere de încălzire pe termen scurt de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon – este sarcina lui James Turrito, de la organizația non-profit Clean Air Task Force, care a detectat peste 70 de scurgeri cu o cameră specială dotată cu infraroșu.

„Se simțea de parcă fiecare fântână din România se scurge”, a spus Turrito, care călătorește în Europa cu camera sa de 100.000 de euro. „Rezervoarele erau ruginite. Era imposibil să documentezi toate emisiile de metan”, a continuat el.

Metanul este cel mai mare generator de încălzire globală după dioxidul de carbon, însă până acum a fost vizat de prea puține reglementări la nivel european. Deși UE a propus un pachet complet de politici pentru „decarbonizarea” economiilor, blocul comunitar încă nu a adoptat inițiative legislative comprehensive pentru combaterea efectelor provocate de metan

Turitto susține că experiența trăită în România demonstrează cât de ușor ar putea fi rezolvată problema metanului. Odată ce a depistat o scurgere la o conductă aflată la 75 de kilometri de București și a tras un semnal de alarmă, inginerii au și venit să rezolve defecțiunea. Cum prețurile la gaz natural au atins în această vară niveluri record în Europa, fiecare strop de metan pe care companiile reușesc să îl păstreze în conducte înseamnă un profit mai mare.

Majoritatea locațiilor în care a detectat metan sunt deținute de OMV Petrom, iar filmările surprinse de Turrito arată câteva guri de aerisire care eliberează metan direct în aer. Alte imagini arată rezervoare de stocare ruginite, cu găuri care permit gazului să iasă. Compania a transmis prin vocea unui purtător de cuvânt că a început să cerceteze locațiile respective și că va lua măsuri corespunzătoare.

Turrito a detectat metan și în locații deținute de alte companii, printre care Transgaz Mediaș, Oscar Downstream SRL, Amromco Energie și Conpet Ploiești. Deși reprezentanții Conpet spuneau că testările pe care le-au efectuat nu au scos la iveală scăpări de metan care să depășească limitele legale, Turrito a încălcat legea și a intrat prin efracție.

Amromco susține că metanul nu provine din structura sa de gaz, având în vedere datele GPS oferite de Turrito. Transgaz a spus că nu poate răspunde pe moment, dată fiind complexitatea situației. Oscar Downstream nu a răspuns, iar agenția românească de protecția mediului a direcționat solicitările către companiile în cauză, a mai precizat Bloomberg.

Turrito a depistat scurgeri și în apropiere de zone rezidențiale. În Câmpina, camera a surprins câțiva vapori care ieșeau din două fântâni aflate în apropierea unui loc de joacă dintr-un complex de apartamente. Deși în cantități limitate metanul nu este toxic, alte gaze asociate cu producția de petrol și gaze, cum este sulfura de hidrogen, pot avea efecte periculoase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`