Blocuri construite într-un poligon. Precizările Primăriei Capitalei (VIDEO)

Publicat: 03 03. 2016, 09:41

UPDATE 4 martie:

Pentru corecta informare a opiniei publice, Primăria Sectorului 1 dorește să facă următoarele precizări:

Terenul cu destinaţie specială de poligon de tragere este situat în pădurea Băneasa, în zona de Vest.

Facem precizarea că terenurile, aflate în zona pretinsă de către Ministerul Administraţiei și Internelor ca fiind în zona de protecţie a Poligonului Băneasa, sunt situate în apropierea pădurii Băneasa și au fost introduse în intravilanul Municipiului București prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2000 de aprobare a Planului Urbanistic General (PUG), valabil și în momentul de faţă.

Este extrem de important de menţionat că în PUG, astfel cum a fost aprobat în anul 2000, nu existau niciun fel de restricţii de construire pentru zona pretins a fi cu restricţii de construire de către MAI. Mai mult decât atât, la data aprobării PUG al Municipiului București a fost solicitat inclusiv avizul MAI.

În avizul de principiu emis de către Ministerul de Interne cu nr. 787.846 din 05.11.2000 nu se face vreo referire cu privire la existenţa Poligonului Băneasa.

În baza unor Planuri Urbanistice Zonale, aprobate încă începând cu anul 1995, a Planului Urbanistic General și/sau a altor documentații de urbanism tip Planuri Urbanistice Zonale (prima ediție a PUZ Zona de Nord aprobat la nivelul anului 2004) sau Planuri Urbanistice de Detaliu au fost emise autorizații de construire, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data depunerii cererilor pentru obținerea autorizațiilor respective. Menționăm că, la data omologării Poligonului Băneasa, în anul 2005, în zonă existau construcții edificate în raport cu prevederile legale în vigoare la data respectivă.

Trebuie avut în vedere faptul că însuși ministerul de resort a avizat favorabil construcţia de locuinţe în zona pretins a fi de siguranţă.

Astfel, la momentul omologării poligonului, nu s-a ținut cont de faptul că terenurile din zonă se aflau în intravilanul Municipiului București, fiind aprobate reglementări urbanistice ceea ce le permitea proprietarilor să execute lucrări de construcții. În prezent, în pretinsa zonă de siguranță a poligonului sunt câteva sute de unități locative, unde locuiesc aproximativ 1000 de persoane.

Păstrarea pretinsei zone de siguranță în limitele actuale pentru poligonul deschis Băneasa, ținând cont că în zonă locuiesc circa 1000 de persoane, conduce la imposibilitatea respectării Ordinului nr. 485/19.05.2008 emis de către MAI, care interzice efectuarea tragerilor în condițiile în care, în zona de siguranță, se află oameni, animale sau vehicule.

În ceea ce privește PUZ Zona de Nord aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București 21/2014, acesta a fost adoptat în condiţii de deplină legalitate, pentru reglementarea urbanistică a zonei, cerinţă prevăzută de PUG al Municipiului București.

Menționăm că, potrivit Planului Urbanistic General al Municipiului București aprobat prin HCGMB nr. 269/2000 cu valabilitate prelungită, NU există condiţii sau restricţii privind posibilităţile de construire din punct de vedere al funcţionării poligonului Băneasa.

Primăria Sectorului 1 apreciază ca fiind nelegală omologarea poligonului, întrucât nu au fost respectate condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Mai mult, dosarul de omologare nu conține dovezi că au fost verificate și respectate prevederile PUG și că a fost solicitat un punct de vedere/aviz din partea autorităților publice locale.

Astfel, Ministerul Administrației și Internelor are pretenția, în baza unor acte unilaterale, să greveze de sarcini urbanistice terenurile, care urbanistic, anterior omologării poligonului erau construibile.

Totodată, având în vedere că vorbim de Capitala României, este de neconceput și împotriva tuturor reglementărilor legale în vigoare să existe un poligon de tragere descoperit într-o zonă în plină expansiune și aflată în parte în proprietate privată.

În scopul preîntâmpinării oricăror posibilități de producere de accidente, ținând, însă, cont că dreptul de proprietate privată este consfințit în Constituția României, luând în considerare prevederile Legii nr.
50/1991 și venind în întâmpinarea numeroaselor solicitări ale petenților pentru realizarea investițiilor situate în această zonă, Primăria Sectorului 1 a solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române comunicarea unor propuneri referitoare la modul de utilizare a terenurilor care intră sub incidența pretinsei zone de siguranță a poligonului și la modul de realizare și utilizare al construcțiilor. Din păcate, aceste demersuri au rămas fără răspuns.

În prezent, Primăria Sectorului 1 se află în litigiu cu Jandarmeria Română, administrația locală solicitând în justiție să i se pună la dispoziție documentația care a stat la baza omologării poligonului de tragere din Pădurea Băneasa.

Pentru corecta informare a publicului considerăm justificată solicitarea completării materialul cu titlul „Blocuri construite într-un poligon. Primăria Capitalei a acceptat construirea unor ansambluri pe o suprafață folosită pentru trageri” cu punctul de vedere al Primăriei Sectorului 1.

Primăria Capitalei a aprobat construirea unor clădiri pe fâșia de protecție a unui poligon de tragere din Băneasa. Acum, ministerul de Interne ameninţă că se va adresa instanței dacă municipalitatea nu va anula această prevedere. Inițiatorul documentației de urbanism este Primăria Sectorului 1. Potrivit PUZ-ului, în spatele poligonului de tragere ar urma să apară blocuri de 3 şi 4 etaje, transmite B1 TV.

Ministerul Afacerilor Interne cere Primăriei Capitalei să revoce o parte dintr-un plan urbanistic zonal care ar permite ridicarea unor clădiri pe fâșia de protecție a unui poligon de tragere din Băneasa ce aparține Jandarmeriei Române.

Primăria Capitalei a acceptat construirea blocuri într-un poligon

#DIRECT_ONE_amylik#

În cazul în care municipalitatea nu va anula de bună voie această prevedere, ministerul se va adresa instanței. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București pe 30 ianuarie 2014 și reglementează un teritoriu uriaș.

Vorbim de zona cuprinsă între Șoseaua Odăi, Șoseaua București-Ploiești, bulevardul Gheorghe Ionescu Sisești și Sos. București-Târgoviște. În total, 730 de hectare. În trecut , acolo era un teren agricol. Din anul 2000 încoace, câmpul a început să fie ocupat de case cu unul sau doua etaje, fără a fi vorba de un plan urbanistic bine pus la punct. Mai exact, locuințele au apărut în mijlocul câmpului, fără a exista drumuri asfaltate și fără utilități.

Elaborat acum într-o zonă în care s-a construit mult planul de urbanism zonal stabilește însă acum un regulament de construire pentru viitoarele construcții. În acelasi timp, crește regimul de înălțime în anumite zone unde sunt case de unul sau două etaje și se ajunge până la blocuri de 14 etaje. În spatele poligonului de tragere în acest PUZ sunt prevăzute blocuri de 3-4 etaje.

Și Jandarmeria Capitalei a avut o reacție.
„La acest moment, tragerile cu pistol mitralieră și revolver cu muniție de război sunt suspendate în poligonul IGJR. În poligon se organizează antrenamente și exerciții cu muniție de manevră.
Celelalte antrenamente ale unităților de jandarmi urmând a se desfășura în alte baze și poligoane omologate din sistemul național de ordine și siguranță publică.
În perioada următoare se efectuează demersuri pentru realizarea unei investiții care constă în modernizarea poligonului și creșterea gradului de siguranță în utilizarea lui.

Menționăm că poligonul a fost construit în anul 1969 și nu a mai fost modernizat din anul 2000″ precizează Jandarmeria Capitalei într-un comunicat.