Blocuri celebre cazute la cutremurul din ‘77, acum 44 de ani (VIDEO)

Publicat: 02 03. 2021, 12:26
FOTO: captură video YouTube

Cutremurul din 1977 a lăsat o pată de durere în istoria bucureștenilor și a românilor din toată țara. Un număr de 1.570 de persoane și-au pierdut viața în urma seismului, iar Capitala a mai pierdut și o serie de monumente arhitecturale. În București, 32 de clăriri s-au prăbușit în data de 4 martie `77, lăsând în urmă imagini greu de privit. În 2021, se împlinesc 44 de ani de la dezastrul natural care a îndoliat România.

Au fost 56 de secunde și 7.2 grade pe Scara Richter, dar a fost suficient ca bulevardul Magheru din Capitală să își schimbe complet înfățișarea, ajungând, într-un final, la imaginea pe care o cunoaștem astăzi.

Blocul Sala, blocul Wilson sau blocul Dunărea s-au prăbușit în București, iar locuitorii își amintesc cu durere de acele vremuri. O serie de personalități marcate s-au numărat printre cele 1.570 de victime, printre ei fiind celebrul actor Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț și cântăreața Doina Badea.

Blocuri celebre care au căzut la cutremurul din 77 ani

Blocul Dunărea

Cunoscut pentru resturantul de la parter, blocul Dunărea, aflat lângă Facultatea de Arhitectură, s-a părbușit în 1977 pe jumătate. La parterul acestuia se afla celebrul restaurant Dunărea.

În urma seismului, zeci de persoane ar fi fost prinse sub dărâmăturile de la blocul Dunărea, iar operațiunea de salvare a fost coordonată, a doua zi, de Nicolae Ceaușescu, care însă s-ar fi plictisit și ar fi încetat procedurile de căutare ale cetățenilor, deși, semnalele sonore ar fi indicat prezența oamenilor sub betoanele căzute.

Constantin Eana, sunetist al Televiziuni Române a povestit pentru Libertatea că la acel moment au fost montate microfoane pe grinzile de beton, iar astfel au fost înregistrate semnalele din subsol. La fiecare 15 minute se făcea liniște absolută, ca eventualele strigăte ale oamenilor să poată fi auzite.

„Ascultam dacă se aude ceva, vreo bătaie, ceva, că betonul rezonează. Se auzeau zgomote acolo, până și voci se auzeau. Și voci, și bătăi. După două ore, două ore și jumătate, a zis: gata! Deși zgomotele erau pe bandă…”, a povestit suntetistul de la TVR.

Totodată, el a mai precizat că fostul președinte a fost prezent la locul faptei, a ascultat înregistrările, iar după două ore a renunțat la căutări, a doua zi pământul fiind deja acoperit.

Blocul Wilson

Situat tot pe bulevardul Magheru, la câteva blocuri depărtarea de imobilul Dunărea, din blocul Wilson s-a prăbușit, în mod simetric, un rând de garsoniere, până la scara de acces.

„Blocul era căzut de sus până jos uniform aproape, un rând de garsoniere, împreună cu scara principală. Am văzut o imagine care m-a marcat, pe undeva, trecând pe aici. Era pe partea căzută a blocului, un pat atârnat, se bălăngănea între etaje aşa. L-am văzut câteva zile până când cineva l-a luat”, a povestit Ioan Săbăduș, un fost locatar al blocului, în urmă cu câțiva ani, pentru Digi24.

Blocul Continental și moarta tragică a lui Toma Caragiu

Celebrul actor Toma Caragiu este una dintre personalitățile care și-a pierdut viața în timpul cutremurului din 1977.

În seara de 4 martie, actorul îl avea ca musafir pe prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneț, ce venise să sărbătorească filnalizarea peliculei sale „Gloria nu cântă”. Imobilul Continenta s-a prăbușit până la etajul III. Toma Caragiu locuia la etajul II, iar el și regizorul Bocăneț ar fi încercat să se salveze coborând pe scări, dar din nefericire au fost prinși sub dărâmături.

Blocul Scala

În 1977, blocul Scala s-a prăbușit în totalitate. Structura sa de rezistență a fost afectată și în cutremurul din 1940, iar nimeni nu s-ar fi ocupat de consolidarea clădirii. Din acest motiv, în seara de 4 martie 1977, din lista clădirilor admirate ale vechiului București, blocul Scala dispare.