Blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen este de fapt o răzbunarea personală a unui ministru olandez, scrie presa bulgară, citată de Agerpres. Cel vizat este actualul ministru al imigraţiei, care a anunţat că Haga va bloca aderarea celor două state la Schengen. În urmă cu câţiva ani el a fost implicat într-un scandal cu o afacere imobiliară pe litoralul bulgăresc. De partea cealaltă, doi euro-parlamentari olandezi acuză autorităţile de la Bucureşti de şantaj.
Blocarea tirurilor cu flori olandeze în vămi are iz de răzbunare diplomatică. Hotărârea Olandei de a nu fi acord cu aderarea României la Spaţiul Schegen a atras la scurt timp verificarea importurilor din ţara lalelelor.
Autorităţile române au analizat mai mult decât de obicei actele transporturilor şi provenienţa mărfurilor pentru a detecta posibile evaziuni fiscale.
„Acţiunea a început vineri seara la ora 21 şi până astăzi, la ora nouă…Am avut 17 tiruri oprite, din care 11 sunt indisponibilizate în vederea confiscării, instituririi măsurii asiguratorii sau returnării către proprietar. Două au fost confiscate iar pătru au ales de bună voie să se întoarcă către furnizorii din Olanda şi din Ungaria”, a declarat Sorin Blejnar, președintele ANAF.
Au făcut inspecţii şi experţii Ministerului Agriculturii: au verificat dacă seminţele şi bulbii nu sunt purtătorii unor bacterii. Până la apariţia rezultatelor de laborator, marfa nu intră în circuitul commercial.
Companiile olandeze au reclamat situaţia Ambasadei de la Bucureşti şi Comisiei Europene. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să dea explicaţii.
„Companiile olandeze exportatoare în România si-au exprimat îngrijorarea în mod direct la Ambasada și la autoritățile competente din Olanda. În prezent, autoritățile olandeze sunt în contact cu autoritățile române pentru a obține informații despre motivele pentru care aceste măsuri au fost luate. Olanda este de părere că toate măsurile puse în aplicare de către autoritățile române ar trebui să fie în conformitate cu legislația UE”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Olandei.
Europarlamentarii Olandei au criticat atitudinea autorităţilor de la Bucureşti, considerând că florarii sunt şantajaţi pentru că Guvernul de la Haga nu susţine aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Este dreptul lor să comenteze orice”, a mai spus Sorin Blejnar.
În 2010, România a importat flori din Olanda în valoare de 20 de milioane de euro.